Служители на американски летища имат връзки с екстремисти

0
1091

 

Поне 73-ма летищни служители, имащи връзки с екстремистки групировки, работят в САЩ. Това разкри доклад, представен във вторник от генералния инспектор на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ Джон Рот. За назначаването на работещите в сектора отговаря Администрацията за сигурност на транспорта (АСТ), която е агенция към Министерството на вътрешната сигурност. Рот настоява за законови промени, които да осигурят на АСТ достъп до всякаква нужна информация, в това число и списъци на ФБР, където фигурират имена на заподозряни с действащи забрани за полет.

Според показанията на служителка на летището Сейнт Пол в Минеаполис бивши нейни колеги дори са заминали за Сирия, за да се присъединят към бойците на Ислямска държава.  В доклада са публикувани и показания на служител на АСТ, който критикува така наречената Pre-Check система, чрез която пътниците могат да минават на летищата по-бързо и да избегнат евентуални дълги опашки. До момента в системата са регистрирани един милион редовни пътници, които не се възприети за опасни. Други седем милиона пътници също използват системата, но са допуснати в нея на абсолютно случаен принцип. В един от случаите член на екстремистка група е успял да се регистрира, но по-късно е бил разпознат от служител на АСТ.

Това не е първото разследване, при което са установени значителни пропуски в сигурността на американските летища. Пробни пътници са успели десетки пъти да преминат през контролните органи, носейки със себе си оръжия или взривни устройства. Още тогава министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън призова за по-строг контрол.

Изготвил: Даниел Янев

Източник: FAZ