Специалният пратеник на ООН за Ливан посети бежански лагери

1
2835
02-26-2015Sigrid_Kaag
UN Photo

Вчера (26.02.) Специалният координатор на ООН за Ливан, Сигрид Кааг, изрази подкрепата си за страната в Близкия изток, тъй като тя също попада под влиянието на конфликта в Сирия.

По време на обиколката си в североизточна долината Бекаа в Ливан – дом на около 410 000 сирийски бежанци – г-жа Кааг изказа признателността си към приемните общности в страната за своята щедрост и солидарност със сирийските бежанци.

„Това не е за диференциация, става дума за човешкото достойнство, да подкрепим най-уязвимите“, заяви Специалният координатор, подчертавайки необходимостта от навременна и целенасочена помощ от всички партньори, за да се гарантира, че нуждите продължават да се спазват. „Безопасност, сигурност, защита и основни човешки права, трябва да се гарантират за стабилизирането на Ливан“.

По време на посещението си, г-жа Кааг се срещна с парламентаристи от региона и губернатора на северната Бекаа и местните органи на Баалбек. Разговорите обхванаха развитието на политиката и сигурността, но и хуманитарните и социално-икономическите предизвикателства на района.

Специалният координатор подчерта значението на непрекъсната помощ за укрепване на стабилността и стабилизирането на Ливан, облагодетелстване на сирийските бежанци и уязвимите ливански приемащите общности.

Г-жа Кааг посети сирийския бежански лагер във Файда/Омариех и се вслушва в тревогите на бежанците. Тя също посети и инсталацията на слънчев панел, създаден в село Тербол със съдействието на общината в Тербол и Програмата на ООН за развитие (UNDP), за да служат на всички жители на района.

Относно състоянието на сигурността по източните граници на Ливан със Сирия, Специалният координатор похвали усилията на ливанската армия и силите за сигурност за гарантиране на сигурността и стабилността в страната.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.