Среща между лидерите на Китай и Тайван

0
1140
Xi_Jinping_October_2013_(cropped)
Снимка: Wikimedia Commons

Срещата между китайския президент Си Дзинпин и лидера на управляващата партия в Тайван Ерик Чу е първата на високо равнище от шест години.

Докато Япония и САЩ търсят все по-близка политика в отбраната и Страната на изгряващото слънце разчита на отвъдокеанска подкрепа за провежданата тежка икономическа реформа, в последните години Китай се опитва да се сближи с Тайван. Китайската политика спрямо острова не е различна от тази на много други места – икономическа експанзия, която трябва да бъде

последвана от политическо влияние. Пекин е на позицията, че двете страни трябва да разрешат политическите различия чрез консултации, но Тайван трябва да приеме, че е част от Китай. Ще напомним, че молбата на Тайван да се присъедини към членовете на Азиатската банка за инвестиции и инфраструктура беше отхвърлена от Китай, който е основен акционер в институцията. Поводът беше именно името, под което Тайван заяви своето желание за участие, защото то говореше за самостоятелността на държавата.

Eric-Chu-cropped
Снимка: Wikimedia Commons

Много китайски националисти избягаха в Тайван след победата на комунистите в Поднебесната империя през 1949 г. Китай разглежда острова като отцепническа провинция, която в края на краищата ще се върне. Именно това е причината много тайванци да са нащрек – по улиците на тайванските градове имаше и протести срещу политиката на сближаване с Китай.

Пекин иска да представи на избирателите г-н Чу като гарант за добрите отношения с Пекин. Подкрепата за партията на г-н Чу обаче, намаля след подписването на търговски пакт с Китай през март 2014 г.

 

Източници: BBC, NPR, BBC

Изготвил: Димитър Велинов