Споразумение между България и Швейцария за въвеждане дуалното обучение у нас

0
992

mm_1430384968

България получава от Швейцария 3,5 милиона швейцарски франка, за да въведе дуалното обучение. На 30.04.2015 г. бе подписано споразумение от двама вицепремиери и двама министри в присъствието на президента Росен Плевнелиев.

Участието на частния сектор в образователната система, е главен фактор за успеха на Швейцария, а дуалното обучение е насочено към нуждите на бизнеса. Проектът „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение” в България има за цел да подобри професионалното  българско образование и да спомогне намаляването на младежката безработица. В тази връзка Росен Плевнелиев споделя:

Рецептата е много проста – дуалната система на образование, където не всеки трябва да бъде висшист, но всеки има своето разумно развитие. Всеки получава възможност за реализация на местно, на национално и на международно ниво.

 Министърът на образованието Тодор Танев осведоми, че провеждането на дуалното обучение по швейцарски модел ще започне пробно в две професионални училища в страната. Цели се дуално обучение във всички професионални училища, като в бъдеще да се постигне 50 процента практическо образование за учениците от 10. до 12. клас.

На срещата се постави въпросът за професионалното образование в сфери, които липсват при швейцарския модел, но са от голямо значение за развитието на страната. Като примери се посочват Добруджа и Северозападна България, показвайки по този начин намерение за бъдещо развитие на тези региони.

Политическата воля на правителството и парламента на България следва пътя към успеха на Швейцария, като насочва образователната система по-пряко към потребностите на частния сектор.

Източник: БНР

Снимка: Президентство на Република България

Изготвил: Стелла Моллова