Норвегия ще води мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство над Прибалтика

0
719

rsz_20150430_150430-air-policing

Снимка: NATO

Норвегия ще поема главната отговорност за мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство над Балтийските държави – Естония, Литва и Латвия. Великобритания също ще се присъедини към мисията, а Италия и Белгия ще продължат участието си в нея. Очаква се повреме на церемония във въздушната база Шауляй в Литва, Италия да предаде водещата отговорност за мисията на Норвегия.

Съюзниците поемат охраната на въздушното пространство на ротационен принцип за период от четири месеца. До края на август, бойни самолети от Белгия, Италия, Норвегия и Обединеното кралство да участват в мисията. Норвегия ще води мисията от въздушната база Шауляй с четири изтребителя F-16. Към тях ще се присъединят още четири италиански европейски бойни самолети. Четири бойни самолети от Обединеното кралство ще бъдат разположени във въздушна база Амари в Естония, а Белгия ще предостави четири изтребителя F-16 във въздушната база Малборк в Полша.

НАТО охранява въздушното пространство над Прибалтика от 2004 г., когато Естония, Литва и Латвия се присъединиха към Алианса. Мисията помага на балтийските съюзници на НАТО, които нямат собствени бойни самолети, с които да охраняват въздушното си пространство. В отговор на руската агресия към Украйна, миналата пролет мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство беше засилена с допълнителна военновъздушна сила.

Въздушните сили на НАТО често прихващат руски бойни самолети и бомбардировачи над Балтийските държави. През 2014 г. НАТО активизира самолетите си повече от 150 пъти в отговор на руската дейност във въздушното пространството над Прибалтика. Това е четири пъти повече отколкото през 2013 г.

 

Източник: NATO

Изготвил: Екатерина Димитрова