Световната продоволствена програма осъжда опитите на Ислямската държава за манипулации с хранителните помощи

0
1108
02-04-2015WFP_Syria
Снимка: UN News Centre/Syria

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) е „изключително загрижена“ за изображенията, циркулиращи из социалните медии, на които кашони с храна на WFP, са със залепени етикети на Ислямската държава в Ирак и Леванта (ISIL).

От Програмата заявиха, че се опитват да проверят автентичността на снимките, къде са заснети и обстоятелствата, около инцидента. „WFP осъжда тази манипулация на крайно необходими хранителни помощи в Сирия,“ заяви Муханад Хади, регионален директор за Сирия към WFP.

„Призоваваме всички страни в конфликта да спазват хуманитарните принципи и да позволяват на хуманитарните работници, включително и на нашите партньори, да доставят храна до най-уязвимите и гладни семейства,“ добави още той.

Изглежда снимките са били правени в Дайр Хафр, в източната част на област Алепо. Програмата достигна до Дайр Хафр последно на 5 август 2014 г., чрез конвой, който достави 1700 хранителни дажби, достатъчни, за да се изхранят 8500 души, в продължение на един месец.

Миналият септември, Ислямската държава атакува складовете на партньора на WFP – Сирисйко-арабския Червен полумесец (SARC), където били съхранявани хранителни провизии на WFP.

Световната продоволствена програма предупреждава, че всички области, контролирани от Ислямската държава, са горещи точки по сигурността, което силно ограничава възможността да се наблюдават хранителните разпределения.

Програмата функционира в Сирия, от началото на кризата, без прекъсване, като предоставя помощи на повече от четири милиона души всеки месец – в допълнение към 1,8 милиона бежанци в съседните страни.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова