Съветът за сигурност поднови трансграничната хуманитарна помощ за Сирия

0
751
10-21-2014Syria_Turkey
Снимка: OCHA

Вчера, Съветът за сигурност на ООН поднови за 12 месеца, използването на пътища, през конфликтни линии и няколко гранични пункта в Сирия,така че хуманитарната помощ да може да достигне до нуждаещите се. Съветът за сигурност изрази и възмущението си от ескалацията на насилието, което стана причина за смъртта на повече от 200 000 души.

Единодушно приемайки новата резолюция, 15-членният съвет заяви, че е „силно затруднен“ от влошаващата се хуманитарна ситуация в Сирия и от факта, че сега повече от 12.2 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.

Приетата вчера резолюция – съгласно Резолюция 2165 (2014) – удължава до 10 януари 2016 г., разрешението на агенции на ООН и техни партньори да използват пътищата в конфликти линии и четирите гранични пунктове – два в Турция, един в Ирак и един в Йордания – така че хуманитарната помощ да достига до сирийските цивилни.

През юли, с резолюция 2165 (2014), Съветът разреши на ООН да използват пътища в конфликтни линии и граничните пунктове на Бан ал-Салам, Баб ал-Хава, Ал-Ярубиях и Ал-Рамтха, за период от 180 дни.

Текстът призовава всички страни в сирийския вътрешен конфликт да прекратят нападенията срещу цивилни лица, както и училища и болници, безразборното използване на оръжия, включително артилерия, въздушни атаки, безогледните бомбардировки , самоубийствените атентати, както и използването на глада на гражданите, като метод за борба.

Резолюцията осъжда остро произволното задържане и изтезаванията на цивилни, отвличанията и принудителните изчезвания, и настоява за незабавно прекратяване на тези практики и освобождаването на всички произволно задържани лица, като се започне с жените, децата, ранените и хората в напреднала възраст.

Над 3.2 милиона бежанци, включително повече от 2.5 милиона жени и деца, са избягали от Сирия, в резултат на продължаващото насилие. Това заявиха от Съвета за сигурност, като признаха, че продължаващото влошаване на хуманитарната ситуация в страната, носи рискове за стабилността на региона.

Всички страни по сирийския вътрешен конфликт, по-специално сирийските власти, трябва незабавно да изпълнят задълженията си, съгласно международното хуманитарно право и международното право за човешките права, както и незабавно да приложи изцяло всички разпоредби по резолюциите 2139 и 2165 (и двете приети през 2014 г.) на Съвета за сигурност.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова