Съветът за сигурност приветства първия кръг на либийските преговори

2
754
619224Ivoire_Council
UN Photo/Loey Felipe

Съветът за сигурност на ООН приветства участниците в либийския диалог, който има за цел да намери начини за прекратяване на политическата и  институционалната криза, както и кризата със сигурността в страната.

Като похвалиха усилията за лично посредничество на Специалния представител на Генералния секретар, Бернардино Леон, членовете на Съвета публикуваха прессъобщение в събота (17.01.), в което приветстваха първия кръг от преговорите, проведени на 14 и 15 януари от Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) в Женева. Съветът за сигурност подкрепи и възобновяването на нов кръг от преговори в Женева, през тази седмица и призова всички заинтересовани страни да присъстват.

Членовете на Съвета потвърдиха, че не може да има военни решение на кризата в Либия и призова всички страни да прекратят военните действия, за да се постигне спокойна и благоприятна среда за отворен диалог. В тази връзка, членовете на Съвета приветстваха съобщението за обявяване на примирие от 16 януари.

В светлината на преговорите в Женева, от Съвета за сигурност припомниха резолюция 2174 (2014) и подчертаха, че Комитетът по санкциите е готов да санкционира тези, които заплашват мира, сигурността и стабилността в Либия, или тези, които възпрепятстват или подкопават успешното приключване на политическия преход на страната.

Членовете потвърдиха и силната си ангажираност за суверенитета, независимостта, териториалната цялост и националното единство на Либия.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.