Пратеник на ООН настоява за действия за защита на децата в разкъсваната от войната североизточна част на Нигерия

0
892

01-16-2015Children_Conflict

UN Photo/Andrew Esiebo

Децата, които растат в североизточна Нигерия, разкъсвана от кризи, са в отчаяна нужда от защита от безмилостно насилие, каза Лейла Зерогуи, Специален представител на Генералния Секретар относно деца и военни конфликти на ООН, след като се завърна от едноседмичната си визита в страната.

В деня, когато Агенцията за бежанци на ООН докладва постоянния поток от хора, бягащи от насилието в региона със „сърцераздирателни истории за убийства и разрушения“, прессъобщение от офиса на г-жа Зерогуи отбелязва, че през 2014 г. въоръженият конфликт в Североизточна Нигерия е един от най-смъртоносните за децата по света.
През изминалата година имаше драматично нарастване на насилието, увеличават се и случаите на набиране и използване на деца, понякога много млади, както и безбройните отвличания, атаки срещу училища, се  казва в прессъобщението. То подчертава още загрижеността на г-жа Зерогуи във връзка с докладите за сексуално насилие срещу момичета, включително принудителни бракове и изнасилвания. В съобщението се отбелязва още, че началото на 2015г. донесе безмилостно насилие, с ужасяващия самоубийствен атентат извършен от момиче, който уби няколко човека на пазар в Майдугури.

По време на едноседмичното си посещение в Нигерия, г-жа Зерогуи оцени и въздействието на конфликта върху децата. Тя се срещна с властите на страната, органите на Адамауа, ООН, дипломатическата общност, гражданско общество и други партньори, за да стимулира усилията да се събира и проверява информацията за сериозни нарушения, извършени срещу деца.  Това ще помогне на правителството и неговите партньори да осигурят по-добра защита на децата и да насърчат отчетността. В Йола, специалния представител се срещна с разселени лица, от засегнати от конфликтите области, включително деца и жени.
„Станах свидетел на шока и недоверието на хората, опустошението, което техните общности са изживели. Видях травма в детските очи. Мащабът на страданието е много повече от това, което съм очаквала да видя. Хората, които срещнах търсят и заслужават спешна защита“, каза г-жа  Зерогуи.

В северната част на Нигерия над 900 000 души, много от които жени и деца, са напуснали домовете си. Повече от 300 училища са сериозно повредени или унищожени, а стотици деца – убити, ранени или отвлечени от домовете и училищата.

„Поздравявам министъра на правосъдието и главен прокурор за готовността му да реагира на съобщенията за набирането и използването на деца от държавни свързани групи за самозащита в трите североизточни щати. Той се съгласи да инициира съвет, който да се отзове на забраната за такава практика“, каза г-жа Зерогуи.

Източник и снимка: UNA News Centre
Изготвил: Станислава Цукева