ООН: Изминаха 20 години от земетресението в Кобе, Япония

0
2133
rsz_o3-19-2013unisdrchief
Снимка: UNISDR/Thomas Williams

Двадесет години след опустошителното земетресение в Кобе, Япония, в което загубиха живота си 6 434 души, ръководителят на Службата за намаляване риска от бедствия на ООН (UNISDR), Маргарета Валстрьом, участва на 17 януари в официално възпоминание.

„Важно е да си спомним далечните събития, защото кратката памет е враг на управлението от бедствия,“ заяви г-жа Валстрьом, като поздрави японския народ и правителството за тяхното възпоминание на загиналите.

Земетресението в Кобе е регистрирано в 5.46 местно време на 17 януари 1995 г. През последните 20 години земетресенията са убили повече хора, отколкото всяко друго природно бедствие, като почти половината от двата милиона смъртни случаи от докладвани бедствия, са при земетресения.

„Пет от най-смъртоносните земетресения от последните 100 години са се случили през последните 10 години,“ заяви г-жа Валстрьом, като посочи и примерите – земетресението в Хаити от 2010 г., което унищожава столицата Порт о Пренс; цунамито в Индийския океан, засегнало 14 държави през 2004 г.; земетресението в Съчуан, Китай  от 2008 г.  и земетресението в Кашмир, Пакистан от 2005 г., като всяко едно отнема живота на 80 000 души.

„Само тези четири земетресения отнеха живота на 500 000 души, раниха много други и разрушиха живота на милиони,“ добави още тя. „В допълнение, земетресението в Кобе и цунамито от 2011 г. ни дадоха урок за сеизмичните трусове в ядрената епоха. Тези пет катастрофални събития, и то за един кратък период от време, предадоха силно послание за рисковете и експозицията през XXI век, задвижвани от нарастването на населението и урбанизацията. Правилното използване на земята и строителните норми са от ключово значение за намаляване на риска.“

По време на посещението си, г-жа Валстрьом се срещна с японски официални лица, с които обсъдиха дневния ред и условията за провеждане на Третата световна конференция на ООН за намаляване риска от бедствия, която ще се проведе в Сендай, Япония, в периода 14-18 март.

Сеизмичният риск ще бъде важен елемент от конференцията, която ще приеме нова рамка за намаляване риска от бедствия, както и актуализиране на Рамката за действие Хиого, приета през януари 2005 г. в Кобе.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова