Съветът за сигурност удължи мандата на Мисията на ООН в Либия

0
738
558546-seccouncil
UN Photo/Devra Berkowitz

В края на миналата седмица, Съветът за сигурност единодушно прие две отделни резолюции относно Либия, като в първата призова за незабавно и безусловно прекратяване на огъня и удължи Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) до 15 септември, а във втората коригира оръжейното ембарго над страната, в светлината на терористична заплаха.

В допълнение към този текст, приет на 28.03., Съветът изрази дълбоката си загриженост за Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIL) и нейните привърженици и всички други лица, групи, предприятия и образувания, свързани с Ал Кайда, и за отрицателното въздействие на тяхното присъствие, насилствена и екстремистка идеология и действия, насочени срещу стабилността в Либия.

15-членният Съвет призова Комитета по санкциите, който бе установен през 2011 г., за да разглежда исканията за прехвърляне или доставката на оръжия и снаряжение на либийското правителство, за използване от официалните въоръжени сили за борба с ISIL и нейните поддръжници.

С приемането на резолюцията, с която Мисията на ООН бе удължена, Съветът реши, че мандатът на операцията сега трябва да се фокусира върху подкрепа на либийския политически процес и сигурност. Тя ще включва мониторинг на човешките права, както и подкрепа за осигуряване контрол на неконтролирани оръжия и свързани материали, и противодействие на разпространението им.

Осъждайки използването на насилие срещу цивилни граждани и граждански институции и продължаващата ескалация на конфликта в страната, включително нападения над летища, държавни институции и части на националната инфраструктура и природни активи, Съветът призова виновниците да бъдат подведени под отговорност.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова