Съд на ООН и Камбоджа обвини бившия лидер Кхмер Руж в престъпления срещу човечеството

0
1046
rsz_01-20-2012cambodiacourt
Снимка: ECCC

Съдът, създаден с подкрепата на ООН, за да подведе под отговорност онези, които имат вина за престъпленията, извършени по време режима на Кхмер Руж от Камбоджа, обяви своите обвинения срещу бившия член Ао Ан за „престъпления срещу човечеството в убийство, изтребление, преследване по политически и религиозни причини, лишаване от свобода и други нехуманни действия“, извършени на три места.

Съдът, известен като Извънредни съдебни състави в съдилищата на Камбоджа (ECCC), е създаден през 2006 г., за да заведе процеси срещу високопоставени лидери и тези, най-отговорни за престъпления, извършени по време на режима на Кхмер Руж, в периода 1975-1979 г., по време на който се смята, че най-малко 1,7 милион души са умрели от глад, изтезания, екзекуция и принудителен труд.

В края на миналата седмица, международен съ-следовател обвини Ао Ан, в следните предполагаеми престъпления: предумишлено убийство, като нарушение на Наказателния кодекс на Камбоджа от 1956 г., според твърденията, извършени в Кок Принг, Центъра за защита Туол Бенг и Центъра за защита на Ват Ау Тракуон; и престъпленията срещу човечеството – убийство, изтребление, преследване по политически и религиозни причини, лишаване от свобода, както и други нехуманни действия“, според прессъобщение.

С подаването на тези обвинения, според обявлението на съда, „на Ао Ан, чрез адвокатите му, се разрешава достъп до материалите по делото, както и да участва в разследването, за да ускори напредъка му“.

„Това ще позволи разследването да продължи с пълно зачитане на правата на всички страни и да бъде приключено в разумен срок, с издаването на заповед за затвот“, се казва още в изявлението.

ECCC, който в момента разглежда четири случая, е създаден от Камбоджа и Организацията на обединените нации, но не зависи от тях, а е камбоджански съд с международно участие, който ще прилага международните стандарти.

Ао Ан е част от това, което е известно като „дело номер 4“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова