Съветът за сигурност заклейми отвличанията на асирийци от Ислямската държава

0
1188
Снимка: Wikimedia Commons
UN-Sicherheitsrat_-_UN_Security_Council_-_New_York_City_-_2014_01_06
Снимка: Wikipedia

Съветът за сигурност на ООН осъди категорично отвличането на повече от 100 асирийци, както и унищожаването и оскверняването на християнски и други обекти в североизточна част на Сирия, тази седмица от Ислямската държава в Ирак и Леванта (ISIL).

„Такива престъпления отново демонстрират бруталността на Ислямската държава, която е отговорна за хиляди престъпления и злоупотреби с хора от всички религии, етноси и националности и без оглед на всяка основна ценност на човечеството“, заяви 15-членният орган на ООН в изявление.

Бунтовниците на Ислямската държава са взели за заложници над 200 асирийци, след като щурмуваха села в североизточна Сирия тази седмица.

В изявлението си, членовете на Съвета поискаха незабавното и безусловно освобождаване на всички отвлечени от Ислямската държава, Ал-Нусра и всички други лица, групи и образувания, свързани с Ал-Кайда, и подчерта, че отговорните за тези ужасяващи актове трябва да бъдат държани под отговорност.

Съветът за сигурност осъди всички актове на насилие срещу цивилни граждани, включително тези, извършени въз основа на тяхната етническа принадлежност, религия или убеждения.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова