Бан Ки-Мун изрази загрижеността си във връзка с докладвано насилие във Венецуела

0
784
621922Ban_Kimoon
UN Photo/Mark Garten

Вчера (26.02.) Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, изрази загрижеността си във връзка с новите доклади за насилие и загубата на живот във Венецуела, и изрази подкрепата си за регионален диалог, за да помогне на страната да преодолее настоящите предизвикателства.

В изявление, говорителят на Бан Ки-Мун заяви, че Генералният секретар е взел предвид, заявената готовност на правителството да предприеме пълно разследване.

Според съобщения в медиите 14-годишно момче е простреляно, по време на протест в западния град Сан Кристобал.

В допълнение, говорителят добави, че Бан Ки-Мун също е взел предвид призива на Генералния секретар на Организацията на американските държави за „изграждането на демократично пространство за диалог във Венецуела“.

През октомври 2014 г., лидерът на опозицията Леополдо Лопес и повече от 69 други души бяха арестувани след масови обществени протести в цялата страна, като арестите бяха заклеймени от Върховния комисар на ООН по правата на човека, Зейд Ра‘ад Ал Хюсейн.

Според информация, получена от Службата на ООН по правата на човека (OHCHR), над 3300 души, включително малолетни и непълнолетни, бяха задържани за кратко между февруари и юни 2014 г. и бе съобщено за повече от 150 случаи на малтретиране, много от тях мъчения. Най-малко 43 души са били убити по време на протестите, включително един прокурор и девет членове на силите за сигурност. Журналисти и защитници на правата на човека също докладваха за заплахи, нападения и заплахи.

Говорителят подчерта, че Бан Ки-Мун поддържа настоящите усилия на Генералния секретар на Съюза на южноамериканските нации (UNASUR), за възобновяване диалога между правителството и членове на опозицията, започнали през април 2014 г. и подкрепени от UNASUR и Светия престол, с цел „да се помогне на страната да преодолее сегашните си предизвикателства и да гарантира човешките права на всички венецуелци“.

„В тази връзка, Бан Ки-Мун приветства обявяването на предстоящото посещение на Венецуела на Генералния секретар на UNASUR с делегация на външните министри UNASUR“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова