САЩ и Китай – по пътя на помирението или на конфронтацията?

0
488

Американският президент Джо Байдън и китайският лидер Си Дзипин проведоха виртуална среща. Това беше най-близката комуникация между двамата, откакто Байдън встъпи в длъжност. Си Дзипин защити суверенитета на Китай и предложи сътрудничество, докато Джо Байдън настоя за намаляване на риска от конфликт и призова колегата си да уважава правата на човека.   

Отношенията между САЩ и Китай през последните години бяха нестабилни. Правителството на САЩ разглежда Китай като стратегически конкурент. Според Стивън Олсън, старши научен сътрудник във фондация „Хинрих“,Китай гледа на САЩ като на западаща сила в момент, когато Китай изглежда по-уверен на глобалната сцена“. Пекин се стреми да разшири военното и икономическото си влияние отвъд китайските граници. Двете страни се сблъскаха заради търговията – със стоки за 550 милиарда долара, които са обект на по-високи тарифи сега. При управлението на Доналд  Tpъмп тъpгoвcĸите cпopове c Kитaй се задълбочиха заради пpaĸтиĸи на Пекин, ĸoитo пocтaвят aмepиĸaнcĸитe ĸoмпaнии в нeизгoднo пoлoжeниe. Oттoгaвa двeтe cтpaни нaлагат нacpeщни митничecĸи тapифи нa xиляди пpoдyĸти. 

Във военен план пък двете сили изпратиха кораби в Тайванския проток и Южнокитайско море. 

Срещата Байдън-Си беше важна за стабилизирането на отношенията между САЩ и Китай и оттук „нещата могат само да се подобряват“, смята Гари Лок, бивш посланик на САЩ в Китай.

Разговорът на лидерите обхвана широк спектър от спорни въпроси.  През цялото време лидерите участваха в „здравословен дебат“, според висш служител на администрацията, присъствал на дискусиите.

Байдън изрази загриженост относно нарушенията правата на човека в Синцзян, Тибет и Хонконг, както и относно „несправедливата търговска и икономическа политика на Китай“, се казва в изявлението на Белия дом. Китай гледа на Тайван като на отцепила се провинция, която един ден ще се обедини отново с континента.

САЩ признават и поддържат дипломатически връзки с Китай. Но също така обещават да помогнат на Тайван да се защити в случай на китайско нападение. Китайският лидер също изглежда е направил остър коментар по въпроса, като Ройтерс съобщава, че той е казал на Байдън, че САЩ трябва да спрат „злоупотребата с концепцията за национална сигурност, която потиска китайските компании“. По рано тази година американският президент издаде заповед, с която се забранява на още компании и инвеститори в САЩ да инвестират в определени китайски фирми.

По отношение на търговията Джоузеф Байдън е подчертал „необходимостта да се защитят американските работници и индустрия от нелоялните търговски и икономически практики на Китайската народна република.“

Всяка страна се е съгласила да облекчи издаването на визи за журналисти от другата страна, като отмени ограниченията, въведени миналата година.

На следващо място като резултат от срещата са споразуменията на китайско-американската работна група за търговията и околната среда, казва Юн Сун, съдиректор на програмата за Източна Азия в Stimson Center във Вашингтон. Двете страни подписаха съвместна декларация на 10 ноември по време на световната среща на върха по климата COP26 за предприемане на действия за ограничаване на глобалното затопляне през следващото десетилетие.

Белият дом заяви, че разглежда сътрудничеството по изменянето на климата като процес в интерес на Китай, и процес, по който двете нации трябва да си сътрудничат въпреки различията по други теми.

Междувременно китайският държавен лидер каза по време на срещата, че за да могат Китай и САЩ да се разбират „в новата ера”, те трябва да спазват принципите на взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и печелившо сътрудничество, според официалния англоезичен текст на разпространеното от Пекин съобщение. Китайската страна обикновено използва изрази като „взаимно уважение“, когато призовава за по-благоприятни условия от страна на САЩ.

Срещата между двамата държавници даде малко конкретни резултати, но все пак беше важна стъпка за стабилизиране на отношенията между двете страни, отбелязват наблюдателите. „Двете страни наистина се нуждаят една от друга и светът има нужда и те да си сътрудничат и да работят заедно за решаването на толкова много проблеми“, казва Гари Лок.

Източници: CNBC, Inside VOA, CNN, VOX

Материала изготви: Елиз Адем