Форумът на ООН в Бахрейн: декларация за предприемачеството и иновациите за ЦУР

0
75
Източник: UN News | Абделмонем Маки
Източник: UN News | Абделмонем Маки

В сряда делегатите, участващи във форума на ООН в Бахрейн, одобриха декларация, в която призовават международната общност да използва силата на предприемачеството и иновациите за постигане на Целите за устойчиво развитие (ЦУР), като поставят силен акцент върху включването на жените, младежите, хората с увреждания и семейните бизнеси в тези усилия.

Петата декларация от Манама, наречена на името на столицата на Бахрейн, където се провежда Световният форум за предприемачество и инвестиции (WEIF), отразява темата на срещата: иновациите могат да стимулират разработването на технологии и продукти, които да помогнат за справяне със социално-икономическите и екологичните предизвикателства.

Полученият в резултат на това икономически напредък може да осигури необходимите ресурси за инвестиране в устойчиво развитие.

В послание към форума генералният секретар на ООН Антониу Гутериш насърчи делегатите в Манама да „намерят начини да използват силата на предприемачеството и иновациите, за да направят нашия свят по-добро място за всички хора и за планетата, която споделяме“.

Въпросът за иновациите и предприемачеството като средство за ускорено постигане на Целите за устойчиво развитие беше подчертан в рамките на форума, където хора с увреждания показаха как технологиите им помагат да преодоляват препятствия и в крайна сметка да изграждат приобщаваща общност.

Източник: UN News | Абделмонем Маки /Д-р Хашим Хюсеин (на екрана), ръководител на Международната служба за насърчаване на технологиите и иновациите на ЮНИДО в Бахрейн, представя декларацията от Манама.
Източник: UN News | Абделмонем Маки /Д-р Хашим Хюсеин (на екрана), ръководител на Международната служба за насърчаване на технологиите и иновациите на ЮНИДО в Бахрейн, представя декларацията от Манама.

Приобщаващо общество

Организацията на ООН за индустриално развитие подпомага Световния форум за предприемачество и инвестиции и е в партньорство с местни, регионални и международни партньори.

Хашим Хюсеин, който ръководи тази служба, отбеляза по-рано, че 15 % от хората в арабския регион са с увреждания, така че иновациите и предприемачеството са важни за осигуряването на приобщаващо общество.

В сряда Тарек Салем, съосновател и главен изпълнителен директор на базираната в Египет компания АксесЛайф (AccessLife), която предлага редица помощни технологии за хора с увреждания и възрастни хора, заяви пред УН Нюз: „Имам квадриплегия и не мога да движа краката и пръстите си. Изправен съм пред голямо предизвикателство да разчитам на себе си.“

По-нататък той обясни трите етапа на програмата АксесЛайф: „Първият етап е да съберем всички медицински инструменти в една платформа, а също така да подготвяме видеоклипове за обучение на хората с увреждания, тъй като те може да не знаят, че тези инструменти съществуват, нито как могат да си помогнат за подобряването на собствените си сили. На втория етап провеждаме проучване, за да открием инструментите, които са необходими най-много, с цел да ги произведем. Третият етап, който е най-важен, е да създадем приобщаващо общество за хората с увреждания.“

 

Иновации и увреждания

Олфа Даббаби, млада тунизийка с увреждане на нервната система представи основаната от нея компания ОЛФУС (OLFUS), която използва дигитално изкуство, за да предава различни послания, включително да насърчава хората, изправени пред предизвикателства.

„Бях тормозена като дете заради увреждането си, но семейството ми беше с мен“, заяви тя.

„Това не ми попречи, а ме вдъхнови да се изправя срещу него и да стана жената, която съм сега. Иновациите и технологиите са не само моя страст, но и стимул за работата, която върша сега. Те ми позволяват да служа на другите,“ каза тя.

Източник: UN News | Абделмонем Маки
Източник: UN News | Абделмонем Маки

Фар на надеждата в Палестина

Женската асоциация „Възраждане“, създадена в Рамала през 1925 г., е първия проект за грижа за хора с увреждания в Палестина.

„Имаме рехабилитационен център, който обслужва между 45 и 60 души с увреждания дневно. Осигуряваме им ежедневни планове и програми. Центърът учи хората с увреждания как да изработват различни ръчни инструменти, да оцветяват и рисуват. Дойдохме тук, за да подчертаем какво имаме в Палестина“, каза Надя Муслех, председател на асоциацията.

„С нас тук е Антон, който се присъедини към асоциацията на 3-годишна възраст. Сега той е на 40 години и е специализиран в изработването на игри“, обясни тя.

 

Иновации и оранжева икономика

Правителствата, частният сектор, академичните среди, гражданското общество, медиите и международните организации, както и всички оператори на екосистеми, се призовават да си сътрудничат за улесняване на насърчаването на предприемачеството и иновативните предприятия за постигане на Целите за устойчиво развитие до 2050 г.

Декларацията от Манама ще бъде представена на Общото събрание на ООН.

 

Източник: UN News

Превод: Мартина Димитрова