Бунтове в Нова Каледония

0
79
Източник: Unsplash
Източник: Unsplash

Най-малко трима души са загинали по време на нощните безредици в Нова Каледония, където властите обявиха двудневен вечерен час и забраниха събиранията във вторник.

Бунтовете избухват заради планирани промени в конституцията, които предвиждат разширяване на правото на глас в местните избори, така че да включва и френски граждани, които са живели на острова повече от 10 години. Този ход е възприет от коренното население, канак, като опит да се сведе до минимум тяхното влияние.

Бунтовниците разграбват и опожаряват магазини и предприятия, а срещу полицаите е стрляно. Един жандармерист е починал. По данни на Върховния комисариат на Франция в Нова Каледония 54 полицаи и жандармеристи са ранени, а повече от 130 души са арестувани.

След размириците във вторник властите обявиха двудневен вечерен час и забраниха събиранията на хора. Летището е затворено и десетки полети са отменени. Забранено е и използването на онлайн платформата ТикТок. Размириците започват в понеделник вечерта преди насрочения за вторник дебат във френския парламент за обсъждане на реформите в областта на гласуването.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви: „Вечерният час ще бъде запазен. Призоваваме за спокойствие в следващите дни от страна на политическите лидери, особено от страна на тези, подкрепящи независимостта на Нова Каледония“.

Противниците на реформата твърдят, че тя ще облагодетелстват про-френски настроените политици в Нова Каледония, като същевременно допълнително ще маргинализират коренното население, което страда от сегрегация и дискриминация.

„Насилието никога не е решение“, заяви френският министър-председател Габриел Аттал, „Нашият приоритет, разбира се, е да възстановим реда, спокойствието и мира“.

Еманюел Макрон реши да обяви извънредно положение в сряда, 15 май, след заседание на Съвета по отбрана и национална сигурност. В сряда следобед Министерският съвет трябваше да приеме два указа.

Единият определя първоначална продължителност от 12 дни, която може да бъде удължена с гласуване в парламента, и определя местата, където се прилага извънредното положение. Другият указ определя районите, в които хората могат да бъдат поставени под домашен арест, обясниха от Министерството на вътрешните работи. Извънредното положение трябва да влезе в сила в сряда вечерта в 20:00 ч. (парижко време), т.е. в четвъртък в 5:00 ч. сутринта в Нова Каледония.

Такъв извънреден режим, предвиден във френския закон от 3 април 1955 г. в разгара на Алжирската война, се задейства в случай на „непосредствена опасност, произтичаща от сериозни нарушения на обществения ред“ или природно бедствие от изключителен мащаб.

Извънредният режим дава редица правни инструменти на министрите и префектите, включително да поставят хора под домашен арест, да обявят полицейски час, затваряне на барове или места за срещи, да конфискуват законно притежавани оръжия, да забранят демонстрации и пребиваването на определени лица в целия департамент или в част от него.

От 1955 г. насам, извънредният режим е бил прилаган осем пъти във Франция, като един от случаите е в Нова Каледония през 1985, когато статутът на територията е променен.

Източници

Изготвил: Мартина Димитрова