Готвенето, което създава опасни газове, убива милиони всяка година. Как Европа може да помогне?

0
55

“Ако къщата на съседа ви гори, вие ще помогнете. Африка е нашият съсед.“, казва изпълнителният директор на МАЕ д-р. Фатих Бирол.

Световните лидери се събраха в Париж, за да намерят решение за справяне с един от най-големите тихи убийци – мръсните горива за готвене.

В Африка, където четири от пет души готвят на открит огън, предизвиканите мръсните газове са водеща причина за преждевременна смърт сред деца и жени.

Свиканата от Международната агенция по енергетика (МАЕ) среща в централата на ЮНЕСКО е с цел обявяването на сума и решение за справяне с проблема.

В световен мащаб 2,3 милиарда души нямат достъп до безопасно готвене – чисти горива и нормално оборудване, които да ограничават изпускането на вредни замърсители за човешкото здраве.

Въпреки мащаба на проблема, директорът на МАЕ казва, че “Това, което в еднаква степен е окуражаващо и обезпокоително, е, че това екологично, икономическо и човешко предизвикателство може да бъде решено със сравнително скромни средства.“

Липсата на достъп до нормални условия на готвене е комплексен проблем: то отнемане време на жените, което те биха могли да използват по-продуктивно; води до респираторни и сърдечно-съдови заболявания и увеличаване на емисиите на парникови газове.

“Чистото“ готвене може да спомогне за намаляване на климатичните промени. “Тук има истинска полза за климата.“, споделя д-р Бирол за прехода към чистото готвене. “Мисля, че това може да изиграе много важна роля за запазването на белите дробове на света в Африка.“

Докладът на МАЕ поставя проблема в различни национални контексти. Преминаването към „чисти“ горива за готвене като втечнен нефтен газ (LPG) и електрически котлони може да увеличи емисиите с определено количество, но това ще е в краткосрочен план, в зависимост от енергийната система на страната.

Много хора се питат защо Европа трябва да поеме инициатива по въпроса. Отговорът на д-р Бирол не закъснява: “Вярвам, че Европа разполага с всички средства да го направи и съм много щастлив да кажа, че много европейски правителства, Европейската комисия и много европейски компании са положително настроени към нашите молби за подобряване на ситуацията в Африка.“

Стъпките за увеличаване на социалния и икономически просперитет на Африка ще помогне за справяне с имиграцията, предполага той, което в дългосрочен план ще спести пари и ще спомогне за справяне с нестабилността, която се създава от енергийната бедност.

МАЕ изчислява, че са необходими само 3,7 милиарда евро годишни инвестиции, за да се гарантира, че всички африкански домакинства ще имат достъп до нормални технологии за готвене до 2030 г.

 

По публикацията работи: Яница Василева

 

ИзточникCooking with climate-harming dirty fuels kills millions every year. How can Europe help? | Euronews