Пратеникът на ООН предупреждава, че израелско-палестинският конфликт наближава “точката на кипене”

0
117
Конфликтът между израелци и палестинци „отново достига точката на кипене“, заяви пратеникът на ООН за Близкия изток пред Съвета за сигурност в понеделник, предупреждавайки за ескалация на насилието в условията на застой в мирния процес. 
Специалният координатор Тор Венесланд призова за по-силен международен ангажимент към решението за две държави и очерта потенциални начини за постигане на напредък.
Той съобщи, че високите нива на насилие в окупирания Западен бряг и в Израел през последните месеци са довели до сериозни страдания.
То включваше нападения срещу цивилни граждани и от двете страни, засилено използване на оръжие и насилие, свързано със заселници.

Ръст на насилието

„След десетилетия на продължаващо насилие, незаконно разширяване на селищата, неактивни преговори и задълбочаваща се окупация конфликтът отново достига точката на кипене“, каза той.
Миналата седмица двама израелци бяха убити, а повече от дузина бяха ранени при бомбени атентати в Йерусалим, които пратеникът осъди.  Дни преди това израелски заселници нападнаха жестоко палестинци в Хеброн, което той също осъди.
„Тази вълна от насилие в окупираните палестински територии се случва в контекста на спрян мирен процес и утвърдена окупация, както и на фона на нарастващите икономически и институционални предизвикателства, пред които е изправена Палестинската автономия“, заяви г-н Венесланд.
„Глобалните тенденции и намаляващата подкрепа на донорите утежняват тези предизвикателства, наред с липсата на демократично обновление за палестинския народ.“

Опасност от ескалация

Освен това „крехкото спокойствие“ в Газа наскоро беше прекъснато, когато палестински бойци изстреляха четири ракети към Израел, което предизвика въздушни удари от страна на отбранителните сили на страната.
„За пореден път ни се напомня, че комбинацията от активност на бойците, изтощително затваряне, отсъствие на легитимно палестинско правителство и безнадеждност създават постоянно съществуващ риск от ескалация“, каза той.
Г-н Венесланд и екипът му продължиха да провеждат дискусии с палестински и израелски официални лица, както и с международни и регионални участници.

Напредък и ограничения

ООН работи с партньори за посредничество и подкрепа на прекратяването на огъня в Газа през май и по-рано през годината.
Бяха приложени мерки в подкрепа на местната икономика, включително подобряване на движението и достъпа до и от Газа както за хора, така и за стоки.
Бяха осъществени критични проекти, продължи той, като осигуряване на гориво за електроцентралата в Газа и подпомагане на повече от 100 000 нуждаещи се семейства, което ще продължи и през следващата година.
Г-н Венесланд също отбеляза напредък. Например той отбеляза, че Израел е одобрил най-големия брой разрешителни за работа на палестинци от Газа на своя територия от 2007 г. насам.
Въпреки това ограниченията и забавянията продължават, което оказва отрицателно въздействие върху хуманитарните усилия и усилията за развитие.
„Тези превантивни мерки и мерки за деескалация, както и дипломатическите ангажименти, помогнаха за поддържане на спокойствието на място и осигуриха известно пространство за напредък, но без осезаемо движение по политическия път ползите от тях вероятно ще бъдат краткотрайни“, каза той.

Проблеми на Палестинската власт

В същото време Палестинската власт е изправена пред значителни и институционални предизвикателства, добави той.
Избори не са провеждани от 2006 г. и повече от половината от избирателите – хора на възраст между 18 и 35 години – никога не са имали възможност да гласуват.
„Това се случва на фона на променящата се динамика в региона, променящите се международни приоритети, а напоследък и на последиците от конфликта в Украйна, които значително намалиха вниманието, отделяно на този конфликт“, каза г-н Венесланд.

Ангажираност по политически въпроси

Пратеникът подчерта необходимостта от предприемане на спешни стъпки за постигане на решение за две държави, което, според него, „все още се ползва със значителна подкрепа сред палестинците и израелците“.
Той очерта три свързани действия, целящи да придвижат страните напред по основните политически въпроси.
„Първо, трябва да продължим да взаимодействаме със страните, за да намалим напрежението и да противодействаме на негативните тенденции, особено на тези, които засягат въпросите за окончателния статут. Това ще включва ограничаване на насилието и подстрекателството и търсене на отговорност от извършителите. Това означава и двете страни да спрат едностранните стъпки, които подкопават мира, включително разширяването или узаконяването на селища, разрушаването на сгради и разселването“, каза той.
Втората му точка призовава за подобряване на достъпа, движението и търговията, за да се създаде възможност за растеж на палестинската икономика.  Наред с другите мерки е необходим и по-всеобхватен подход за облекчаване на ограниченията върху движението на хора и стоки в Газа.

Необходима е международна подкрепа

В последната си точка г-н Венесланд изтъкна необходимостта от укрепване на палестинските институции, подобряване на управлението и укрепване на финансовото състояние на Палестинската автономия (ПА).
„Политическата легитимност и отчетност на ПА трябва да бъдат укрепени и чрез демократични реформи и отваряне на гражданското пространство, провеждане на избори в цялата ОПТ (Окупирана палестинска територия) и гарантиране на ефективността и надеждността на палестинските сили за сигурност“, заяви още той.
„Това няма да е възможно без прилагането на точки първа и втора по-горе“, добави той.
Г-н Венесланд призна, че напредването на тези стъпки „ще бъде огромна задача“ при настоящите обстоятелства.  Той призова за по-голяма ангажираност от страна на международната общност, както и за координирано и постоянно внимание, ресурси и ангажираност със страните.
„В крайна сметка само палестинците и израелците могат заедно да определят бъдещето си“, каза той.  „Но ООН и международната общност – включително чрез регионални и международни рамки – трябва да подкрепят страните в придвижването им към политически хоризонт, съобразен с основните принципи, изложени по-горе.“
Превод: Десислава Петкова
Източник: UN News