ООН предлага нова инициатива по Черноморската зърнена сделка

0
185
Източник: Reuters

ООН отправи предложение към Украйна, Русия и Турция, насърчавайки предприемането на подготвителни мерки по въпроса с транзита на руски амоняк през Украйна, стана ясно в сряда. Световната организация се опитва да продължи споразумението от юли 2022 г., позволяващо безопасен износ на зърно през Черно море. По линия на подготвителната работа, ООН призовава да бъдат проведени паралелни разговори за разширяване на споразумението с нов списък на изнасяните стоки, което също така да позволи включването на повече украински пристанища.

Украйна и Турция изразиха своето съгласие с новото предложение, но Русия все още не е дала отговор. Москва заяви, че инициативата ще бъде прекратена, ако не бъдат изпълнени клаузите на споразумението за преодоляване на пречките пред износа на руско зърно, торове и разплащанията към руска селскостопанска банка.

Руските банки бяха изключени от САЩ от системата за международни разплащания СУИФТ. 

Срокът на споразумението за износ на зърно беше удължен през май месец за още 60 дни и изтича на 18 юли.

Говорителят на ООН, Стефан Дюжарик, заяви в сряда: „Генералният секретар предложи на страните идеи за подобряване на работата на Съвместния координационен център (в Истанбул), за да сеработи и по въпроса за износа на амоняк, който е част от подписаното споразумение. Тези разговори продължават.“

Украйна потвърди готовността си за радикално подобряване на работата на зърнения коридор. Официални лица обаче заявиха, че от средата на април Русия забавя реализацията на сделката за черноморското зърно.
В отговор Русия призова всички страни да отблокират транзита на амоняк през украинското пристанище Пивденни, който беше възпрян след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

По думите на украинския заместник-министър на регионално развитие е възможно Украйна да обмисли износа на руския амоняк през територията на страната при условие, че сделката за зърно в Черно море бъде разширена.

Източник: Reuters

Превод: Ния Недялкова