Посланик Владимир Сотиров е новият председател на Дружеството за ООН в България

0
1871

Посланик Иван Гарвалов беше избран за почетен председател на Дружеството за ООН в България

На Общо събрание на Дружеството за ООН в България (ДООНБ), проведено вчера (27 април 2021 г.), за председател на Управителния съвет на Дружеството беше избран кариерният дипломат посланик Владимир Сотиров. Той заменя на този пост досегашния председател на Дружеството – доайенът на българската дипломация посл. Иван Гарвалов, който беше избран единодушно за почетен председател на организацията.

Общото събрание на Дружеството започна със своеобразно отбелязване на 90-годишния юбилей на посланик Иван Гарвалов. Беше прочетен поздравителен адрес от дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ в Министерството на външните работи на Република България и му беше връчена почетна грамотата, подписана от министъра на външните работи в оставка Екатерина Захариева. Думи на признателност за напътствията, споделения опит и съвместната работа казаха проф. Петранка Филева и Петър Бучков, членове на УС на ДООНБ, и Ивайло Стоименов, първи председател на Младежката секция на Дружеството.

Иван Гарвалов беше избран за почетен председател на Дружеството за ООН в България. По-рано до кончината си почетен председател на сдружението беше видният български юрист и специалист по международно право Любен Кулишев. Практиката за избиране на почетни членове съществува и в други организации-членки на Световната федерация на сдруженията за ООН (WFUNA).

На Общото събрание бяха приети финансов отчет и отчет за дейността на Дружеството за изминалите две години. Работата си представиха Младежката секция, програмата Български младежки делегати към ООН“ и UNA News България.

Беше освободен досегашният състав на Управителния съвет на Дружеството и избран нов в състав: посланик Владимир Сотиров, проф. Емил Константинов, Ива Гарвалова-Досева, Мария Спасова, проф. Петранка Филева, Петър Бучков, Розалина Недкова.

Посланик Сотиров заяви, че е мотивиран от големия ентусиазъм и желание за работа от страна на членовете на Дружеството, мнозинството от които са млади хора.

Кой е посланик Владимир Сотиров?

Владимир Сотиров има над 40-годишен опит в сферата на двустранната и многостранната дипломация. Той е завършил Московския държавен институт по международни отношения, Дипломатическата академия в Москва и има докторат в областта на международното публично право.

Владимир Сотиров е бил директор на Дирекцията по правата на човека и хуманитарното и социално сътрудничество в МВнР (1995-1997 г.), ръководител на Постоянното представителство на Р България в ООН (1998-2001 г.), началник на Дирекция „ООН“. Участвал е като ръководител на българската делегация в множество органи на Съвета на Европа и е бил главен преговарящ за изработване на декларация за добросъседство с Република Северна Македоня.

Посланик Владимир Сотиров е ръководил две мисии на ООН – Представител на Генералния секретар на ООН и ръководител на Службата за съдействие на изграждането на мира в Таджикистан и Ръководител на полеви офис на ООН в окупираните от Израел палестински територии.

Има публикации в различни области на международното сътрудничество. Владее английски, руски и френски език.