УНИЦЕФ: Новата година не предоставя големи шансове за образованието на децата в Сирия

0
935

 

UNicef

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) алармира на 6 януари, че скорошното закриване на училища в Рака и Дейр ез Зур и част от селските училища са причина за прекъснатото образование на около 670 000 деца от начална до гимназиална училищна възраст.
Кристоф Булирак (УНИЦЕФ) предупреди на брифинг, състоял се в Женева, че конфликтът, навлизайки в своята пета година, ще даде много малък шанс за образование на децата и през 2015 година.

Между месеците януари и декември 2014 г. е имало поне 68 атаки срещу училища в цяла Сирия. Данните сочат, че тези нападения са причината да загинат най-малко 160 деца и 343 да бъдат ранени. Но истинският брой на пострадалите е вероятно още по-висок.
До края на 2014 г. конфликтът е засегнал повече от осем милиона деца, 5,6 млн. деца в рамките на страната и 1,7 млн. деца, живеещи като бежанци в Ливан, Йордания, Турция, Египет и други страни в Северна Африка.

От своя страна Агенцията продължава да призовава страните в конфликта да спазват своята отговорност да защитават децата, училищата и други граждански инфраструктури – призив, още по-важен и спешен с началото на новата година.

Сега, повече от всякога, децата в Сирия се изправят пред най-страшните заплахи за тяхната сигурност и образование, каза г-н Булирак.  В отговор на въпроса за броя деца, които са извън училище в Сирия, г-н Булирак съобщи данните от последните анализи на Сектор Образование, УНИЦЕФ, реализиран в партньорство с Министерство на образованието, Сирия – между 2,1 млн. и 2,4 млн. деца в Сирия са изпаднали извън училище или не са посещавали училище регулярно.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Станислава Цукева