2014 година – опустошителна за децата

1
779

 

638831main_globe_east_2048

Тази година беше година на много разбити рекорди. Футболистът Лионел Меси стана голмайстор на всички времена. Алън Ютас, Google Senior VP, скочи с парашут над 25 мили, за 15 минути. Семейство Тим и Емили Гай могат да се похвалят, че бяха окачили най-много коледни светлини, 601,736 да бъдем точни.

Но има и друг рекорд за 2014 година, такъв, който не може да отпразнуваме. Тази година постави рекорд за най-голям брой деца в конфликтните зони, които са били пряко и умишлено атакувани. Таргетирането на деца в конфликти не е нещо ново, но се увеличава с обезпокоителни темпове. През 2014 година са били убити, отвлечени, измъчвани, изнасилени, насилствено вербувани от въоръжени групи и дори продавани като роби повече деца от всяко друго време в историята.

Цифрите са мрачни. В Пакистан над 130 ученици, повечето от които на възраст между 12 и 16 години, са били заклани в атака на талибаните в училище в Пешавар. В Централноафриканската република 2.3 млн. деца са заплетени в продължителен сектантски конфликт и се смята, че близо 10 000 деца са били наети като деца-войници. Повече от 430 деца са били убити и осакатени тази година, три пъти повече в сравнение с 2013 година. При избухването на насилието в Израел и Газа през изминалото лято, повече от 530 деца са били убити, най-малко 3370 са били ранени, а 54 000 са останали без дом.

В Сирия, където гражданската война влиза вече в петата си година, 1.7 млн. деца са се превърнали в бежанци, има най-малко 35 нападения срещу училища, убивайки и ранявайки стотици деца. В Южен Судан около 12 000 деца са били наети на работа и са принудени да се бият в гражданската война, принудила повече от един милион деца да напуснат домовете си. В Украйна, 128 000 деца са били прогонени, в резултат на насилието. Като цяло, има 15 милиона деца в момента, попаднали в ожесточени конфликти, само в цитираните места.

Насилието над деца продължава да тормози и много други населени места. За децата и техните семейства, в засегнатите от военни действия зони, животът може да бъде непоносим. Те страдат от недостиг на храна, трудно се набавя чиста вода. Домовете, работните места и училищата са изгубени или унищожени, заедно с чувството за сигурност и надежда. Животът на хората и детството са прекъснати, а бъдещето – застрашено. Децата в конфликтните зони изпитват допълнителна заплаха за тяхното здраве, безопасност и благосъстояние. Ние не трябва да приемаме това положение.

УНИЦЕФ и други организации работят непрекъснато, за да осигурят спешна помощ и услуги за децата в нужда. През последните няколко месеца, организацията се грижи за десетки хиляди деца в Южен Судан, страдащи от тежко недохранване, доставени са ваксини от критична необходимост в Близкия Изток. В Централноафриканската република, се работи за осигуряване на освобождаването на деца-войници. Стартирала е и кампания, която цели да върне 660 000 деца обратно в училище.
Но въпреки всички положени усилия и действия, ние трябва да направим повече. Всички трябва да бъдем информирани и да бъдем въвлечени в процесите на подобряване положението на тези деца.

Източник: USA Today

Снимка: NASA

Изготвил: Станислава Цукева

Comments are closed.