ООН с доклад за насилието над децата в Южен Судан

0
741

 

2000px-UN_emblem_blue.svg

Конфликтът в Южен Судан допринесе за рязкото увеличаване на броя на децата, които са били убитите, останали сираци, изнасилени, осакатени или претърпели нарушаване на човешките права, съобщи ООН в доклад, публикуван в началото на годината.

„Въздействието на насилието върху децата е катастрофално. Децата бяха не само засегнати от конфликта, но и директно атакувани“, казва докладът на Бан Ки-Мун, Генерален секретар на ООН. Всички страни по конфликта в Южен Судан, продължаващ година, са извършили сериозни нарушения срещу децата, се казва още в доклада. Картината на живота в Южен Судан, която докладът очертава, не е добра. Стотици деца са станали жертва и са загубили живота си, а хиляди са били принудени да се бият като деца-войници и за двете страни в конфликта. Момичета и момчета са били отвличани, изнасилвани и са претърпели други форми на сексуално насилие, се казва още в документа.

Образованието е било прекъснато, а училищата са били нападнати или заети от войници от двете страни на конфликта. ООН заявява, че около 400 000 деца са отпаднали от училище, от започването на конфликта.
Момичета и момчета са били убити, осакатени, останали сираци или останали без дом от етническо насилие по време на конфликта. Хиляди са били разделени от своите родители.

Докладът е първият от Генералния Секретар на ООН за децата в конфликта в Южен Судан, след като страната стана независима през месец юли 2011 година. В него правителството на Южен Судан се призовава да започне програма, която да подпомогне реинтегрирането на бивши деца-войници към цивилния начин на живот и да предприеме стъпки, които да гарантират, че тези, които извършват насилие срещу деца ще бъдат изправени пред съд.

Източник и снимка: Voice of America

Изготвил: Станислава Цукева