УНИЦЕФ осъди отвличанията на деца в Южен Судан

1
863
rsz_1150223southsudan
Снимка: UNICEF/NYHQ2015-0116/Porter

УНИЦЕФ осъди най-категорично отвличанията на десетки момчета, повечето на възраст 13-годишна възраст, от въоръжена група в близост до Малакал, в северната част на Южен Судан.

„Набирането и използването на деца от въоръжени сили разрушава семейства и общности“, заяви Джонатан Вейтч, представител на УНИЦЕФ за Южен Судан. “Децата са изложени на непонятни нива на насилие; те губят своите семейства, както и възможността да ходят на училище“, добави той, призовавайки групата незабавно да освободи децата.

Образователен екип на УНИЦЕФ съобщава, че 89 деца са били отвлечени в общността на Вау Шилук в провинция Горни Нил, където хиляди хора са били разселени от продължаващия конфликт. Действителният брой може да бъде по-висок. Според свидетели, въоръжени войници обкръжили общността и извършили претърсване къща от къща. Момчетата над 12 години са били отнети насила.

УНИЦЕФ напомни на всички въвлечени в конфликта, че набирането и използването на деца във въоръжени сили и групи, е грубо нарушение на международното право.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.