В разговор с президента на Република Корея, Бан Ки-Мун отново изрази подкрепата си за мир на полуострова

0
1344
603300Republic_Korea
UN Photo/Amanda Voisard

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, и президентът на Република Корея (РК), Пак Кън Хе, обсъдиха продължаващата подкрепа на страната за работата на Организацията на обединените нации, на фона на усилията за постигането на мир на Корейския полуостров, в телефонен разговор на 1 януари 2015 г.

По време на разговора, Бан Ки-Мун заявил, че оценява ангажимента на президента за изграждането на мир и просперитет на Корейския полуостров, чрез диалог между Северна и Южна Корея и отбеляза и положителната реакция, от страна на Корейската народнодемократична република (КНДР).

В допълнение, Генералният секретар отново потвърди ангажираността си да предостави всякаква помощ, в зависимост от конкретната ситуация, за улесняване на мира и стабилността в региона, в тясно сътрудничество с въпросните държави. Това се посочва в текста на телефонния разговор, предоставен от говорителя на Бан Ки-Мун.

Генералният секретар отбеляза, че през 2015 г. ще бъде отбелязана 70-та годишнина, както от основаването на ООН, така и от независимостта на Република Корея и отново похвали активния принос на страната към работата на ООН, включително и в глобалните усилия за справяне с климатичните промени и в борбата с Ебола.

Бан Ки-Мун заяви пред г-жа Пак, че очаква лидерството на РК да помогне при изграждането на споразумение относно изменението на климата, както и за постигането на целите за борба с бедността, познати и като Цели на хилядолетието за развитие (MDGs) и формирането на дневния ред за развитие след 2015 г.

Миналата седмица, Бан Ки-Мун приветства и предложението на РК да даде тласък на диалога на високо равнище, в опит „да размрази“ отношенията между двете страни.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова