Мандатът на Специалния трибунал за Ливан, удължен с три години

1
1232
02-29-2012specialtribunal
Снимка: STL

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, удължи мандата на Специалния трибунал за Ливан (STL), подкрепян от ООН, който бе създаден във връзка с неразрешеното убийство на бившия ливански премиер, Рафик Харири, от 2005 г. По юрисдикцията на разследващия трибунал попадат и други 22 атентати и покушения срещу видни политически и обществени деятели. Мандатът е с нов период от три години, считано от 1 март 2015 г.

Рафик Харири и останалите бяха убити на 14 февруари 2005 г., след избухването на масивна бомба, след като кортежът му преминал през центъра на Бейрут.

Във връзка с убийството бяха обвинени петима души, като делото започна през януари 2014 г. и към момента е в ход.

Трибуналът, базиран в близост до Хага в Холандия, е създаден по силата на Резолюция 1757 (2007) на Съвета за сигурност, по искане на правителството на Либан за трибунал от международен характер, който да установи виновниците, отговорни за нападението.

В прессъобщение, Бан Ки-Мун потвърди отново ангажимента на ООН за подпомагане на дейността на Трибунала, за да бъдат изправени отговорните пред правосъдието, както и да гарантира, че безнаказаността за такива престъпления от голям мащаб, няма да бъде толерирана.

ООН се надява, че правителството на Ливан ще продължава да оказва подкрепа и съдействие.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.