Мисията за спешно реагиране на Ебола с нов ръководител

0
799

617909Ismail_Ahmed
UN Photo/Martine Perret

Новоназначеният специален представител на Генералния секретар, Исмайл Оулд Шейх Ахмед, пристигна на 3 януари 2015 г. в Акра, Гана, където той официално поема задълженията си като ръководител на Мисията за спешно реагиране на Ебола на ООН (UNMEER).

Г-н Оулд Шейх Ахмед поема поста след г-н Антъни Банбъри.

По време на среща с екипа на UNMEER, г-н Оулд Шейх Ахмед похвали техните постижения, но отбеляза и предизвикателствата в битката със смъртоносната болест.

„Това е глобална криза. Определено ни очакват трудни времена, но можем да се справим,“ заяви г-н Оулд Шейх Ахмед. „Нямаме план Б, трябва да се отървем от този вирус.“

Според последните данни на Световната здравна организация (WHO), потвърдени са 20 206 случаи на Ебола – вероятни или предполагаеми, и 7906 смъртни случаи.

„Трябва да продължим напред, докато не остане дори и един случаи, защото един случай е твърде много,“ заяви той. „Предстоящата работа остава трудна, но нямаме друг избор.“

Антъни Банжъри, вече бивш ръководител на UNMEER, приветства Исмайл Оулд Шейх Ахмед, като заяви: „Още сме изправени пред много тежка работа, в следващите дни, седмици и месеци. Важно е да спрем за миг и да се замислим къде бяхме, когато започнахме. Имаше прогнози, че ще има около 1.4 милиона случаи към момента.“

Тази седмица, г-н Оулд Шейх Ахмед ще посети Либерия и Сиера Леоне, а скоро след това и Гвинея, за да укрепи стратегическите приоритети на UNMEER и да провери лично борбата с Ебола в тези райони. Ще бъде придружен от Специалния пратеник за Ебола на ООН, д-р Дейвид Набарро.

Според UNMEER, трите засегнати вече разполагат с достатъчен капацитет, за да изолират и да излекуват 100% от случаите, потвърдени с Ебола, както и достатъчно погребални екипи за осигуряването на безопасни и достойни погребения на 100% от всички смъртни случаи, които се дължат на Ебола.

Преди новото си назначение, Оулд Шейх Ахмед бе заместник-специален представител и заместник-ръководител на Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова