Военноморско учение между Китай и Малайзия

0
1140

ggggg

В петък (18 септември) китайските и малазийските въоръжени сили започнаха първото си общо военно учение, като целта на учението е да се задълбочи стратегическото партньорство между двете страни.

Учението, на име „Мир и Приятелство 2015“, ще се проведе в протока Малака и близките му териториални води. То ще включва изпълнението на задачи като съвместен ескорт, съвместни спасителни операции на отвлечени плавателни съдове, справяне с хуманитарни кризи и оказване помощ при бедствия.

Йи Шиаогуанг, заместник-началник на Генералния щаб на китайската Народна освободителна армия, заяви на пресконференцията след церемонията, че китайските въоръжени сили са ангажирани в насърчаването на сътрудничеството в сферата на отбраната и сигурността между страните от региона на Южнокитайско море, сред които и Малайзия.Той сподели още, че учението има за цел да задълбочи многостранното стратегическо партньорство, подобрявайки двустранните отношения и сътрудничество. Също така учението има за цел да подобри възможностите на двете страни за справяне с нетрадиционни заплахи за сигурността, особено в сферата на мореплаването в региона. Йи Шиаогуанг също така сподели, че съвместното учение не е насочено срещу трета страна.

Началникът на Генералния щаб на малазийските въоръжени сили, Зилкифели Мохд каза, че съвместното учение представлява платформа за подобряването на координацията и сътрудничеството между въоръжените сили, което е от огромно значение за подобряването на стратегическите отношения между двете страни.  Той добави, че  по време на учението, двете армии ще могат да се учат една от друга, така че да са в състояние за справяне с природни бедствия, както и в подобряването на сигурността в региона.

Съвместното учение е най-голямото двустранно учение между Китай и страна от Асоциацията на страните в Югоизточна Азия (АСЕАН)

 

Източник: Xinhuanet

Изготвил: Христиан Иванов