СПП с план срещу търговията с хранителни помощи в Етиопия

0
144
Източник: Pixabay

Световната продоволствена програма (СПП) спря временно раздаването на хранителни помощи в размирния регион Тиграй в северната част на Етиопия, след като откри доказателства за продажбата им на местните пазари и незабавно започна разследване.

 

Повече от 20 милиона души се нуждаят от продоволствена помощ в Етиопия, където местните жители продължават да усещат последиците от продължителния конфликт и сушата на Африканския рог.

https://twitter.com/WFP_Ethiopia/status/1660897770482327553

 

Политика на нулева толерантност

„СПП не толерира кражби или злоупотреби, които пречат жизненоважните хранителни запаси да достигнат до гладните семейства. Местните жители се нуждаят от тях, за да оцелеят и виновните лица трябва да бъдат подведени под отговорност“, заяви изпълнителният директор Синди Маккейн в изявление. „Поемаме ангажимент да направим всичко необходимо, за да гарантираме, че хранителната помощ е в полза на нуждаещите се“, добави тя.

 

Определяне на целите и проследяване

Планът на СПП ще бъде приложен във всички нейни акции в Етиопия. Предвидените дейности включват проверки на продоволствената сигурност и потребност в реално време, определяне на ясни цели, контрол над списъците с помощи, проверка на самоличността, както и засилено проследяване на движението на хранителните продукти от складовете до потребителите.

Световната продоволствена програма ще работи в тясно сътрудничество с регионалните и местни власти на Етиопия и с партньорите си за осъществяване на необходимите реформи, за да може спешната хранителна помощ да бъде възобновена в Тиграй и да подпомага предвидените за нея лица в цялата страна.

 

Активно оценяване

„Отнемането на храна от гладуващите е неприемливо, независимо дали в Етиопия или където и да е другаде по света“, заяви г-жа Маккейн.  „СПП активно оценява всички високорискови операции в страната, за да гарантира наличието на строг контрол, така че помощта да стигне до милиони гладуващи хора.“

 

Превод: Мария Стоянова

Източник: UN News