СПП с план срещу търговията с хранителни помощи в Етиопия

0
26
Източник: Pixabay

Световната продоволствена програма (СПП) спря временно раздаването на хранителни помощи в размирния регион Тиграй в северната част на Етиопия, след като откри доказателства за продажбата им на местните пазари и незабавно започна разследване.

 

Повече от 20 милиона души се нуждаят от продоволствена помощ в Етиопия, където местните жители продължават да усещат последиците от продължителния конфликт и сушата на Африканския рог.

 

Политика на нулева толерантност

„СПП не толерира кражби или злоупотреби, които пречат жизненоважните хранителни запаси да достигнат до гладните семейства. Местните жители се нуждаят от тях, за да оцелеят и виновните лица трябва да бъдат подведени под отговорност“, заяви изпълнителният директор Синди Маккейн в изявление. „Поемаме ангажимент да направим всичко необходимо, за да гарантираме, че хранителната помощ е в полза на нуждаещите се“, добави тя.

 

Определяне на целите и проследяване

Планът на СПП ще бъде приложен във всички нейни акции в Етиопия. Предвидените дейности включват проверки на продоволствената сигурност и потребност в реално време, определяне на ясни цели, контрол над списъците с помощи, проверка на самоличността, както и засилено проследяване на движението на хранителните продукти от складовете до потребителите.

Световната продоволствена програма ще работи в тясно сътрудничество с регионалните и местни власти на Етиопия и с партньорите си за осъществяване на необходимите реформи, за да може спешната хранителна помощ да бъде възобновена в Тиграй и да подпомага предвидените за нея лица в цялата страна.

 

Активно оценяване

„Отнемането на храна от гладуващите е неприемливо, независимо дали в Етиопия или където и да е другаде по света“, заяви г-жа Маккейн.  „СПП активно оценява всички високорискови операции в страната, за да гарантира наличието на строг контрол, така че помощта да стигне до милиони гладуващи хора.“

 

Превод: Мария Стоянова

Източник: UN News