Ще замени ли идеализмът прагматизма: светофарната Германия в международната политика

0
310

На 2 декември германската канцлерка Ангела Меркел, управлявала страната в продължение на 16 години, беше официално изпратена с традиционна церемония. За тържеството Ангела Меркел избра музикалният ансамбъл да изсвири песен на Хилдегард Кнеф „Искам дъжд от червени рози“. Е, червените рози дойдоха на власт, предстои да видим дали и слънцето ще изгрее след дъжда. 

Новото коалиционно правителство, което не включва партията ХДС/ХСС, поставя въпроси относно посоката, в която ще тръгне най-голямата икономика в Европа. Националните политики на Германия оказват пряко влияние върху политиките на Европейския съюз, а сега заради пандемията и предизвикателствата в международен план като климатичните промени, повече от всякога ЕС трябва да бъде единен.

Новото правителство 

Новото правителство на Германия ще бъде коалиционно и обединява три партии – Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП). Поради цветовете на всяка партия – червено, зелено и жълто – коалицията получава името „светофарна“. Коалицията обединява две партии с противоположни възгледи – зелените и либералите. Първите искат да предпазят природата, а това предполага ограничения върху индустрията, замърсяваща околната среда. Вторите са привърженици на либерализирания пазар, който не включва регулации за бизнеса. Тези идеологически разногласия създават заплаха за бъдещата стабилност на правителството, но към момента изглежда, че партиите са намерили допирни точки. 

Федералният канцлер ще бъде Олаф Шолц, представителят на ГСДП, а името, което се спряга за външен министър, е съпредседателят на Зелените Аналена Бербок. Тя ще бъде първата жена външен министър на Германия, но не и първият представител на зелените, който заема тази длъжност. 

Външната политика на Германия

От голямо значение за Европа, а и за света е външната политика, която страната ще води. Първият въпрос, на който трябва да се отговори, е дали ще продължи проевропейското отношение за хармонизиран ЕС, работещ за устойчивото развитие на континента. Въпросът за европейската ориентация е пряко свързан и с трансатлантическите отношения със САЩ. 

Други два значими фактора в международната политика са Китай и Русия. През последните години Германия и Китай поддържат интензивни търговски взаимоотношения. През 2016 г. Китай се превърна в най-големия търговски партньор на Германия, което води и до критики за тясната връзка между двете държави, имайки предвид спорните действия на Китай, като например нарушаването на правата на човека. Колкото до отношенията с Русия, те могат да се определят като „сложни“. От една страна, имаме критиките и санкциите към Русия от страна на ЕС, а от другата страна, е строенето на газопровода „Северен поток“ – 2, който ще създаде нови възможности за доставки на природен газ от Русия до Германия.

Климатичните промени

Един от неуспехите при управлението на Ангела Меркел е борбата с климатични промени. Нейното правителство не предприе сериозни действия през последните 16 години. Едва през 2020 г. се прие идеята за отказване на електропроизводството чрез въглища до 2038 г. Темата за климатичните промени беше една от водещите в предизборната кампания, която направи Зелените незаобиколим фактор при бъдещето съставяне на правителството. Светофарната коалиция определя климата за тема от първостепенно значение, а ако Аналена Бербок е начело на външното министерство, то тогава Германия ще стане гарант за изпълнение на поетите ангажименти от държавите – членки на ЕС за достигане на климатична неутралност до 2050 г. 

През ноември Аналена Бербок обявява: 

„Ние можем да решим големи национални въпроси като климатичната неутралност, ако светът е глобализиран. За да имаме ефективна климатична политика, ние се нуждаем от активна европейска и германска външна политика“. 

Правата на човека

Аналена Бербок обеща да постави правата на човека в центъра на немската дипломация, което предполага противопоставяне и с държави в рамките на ЕС като Полша и Унгария. През миналата година абортите в Полша бяха на практика забранени, a Унгария многократно е обвинявана в дискриминация към ЛГБТ+ общността и авторитарно управление. В телевизионен дебат бъдещият германски външен министър заема позицията, че трябва да се спрат европейските фондове към Унгария, което е обратното на виждане на Олаф Шолц.  

Бербок е обявявала в различни интервюта подкрепата си за опозицията в Русия, Китай и Беларус. Новото правителство ще постави ценности като съхраняване на демокрацията и върховенството на закона над търговските интереси на Германия. Докладът за състоянието на демокрацията през 2021 г. показва тревожната тенденция за увеличаващият се брой страни, залитащи към авторитарни режими. Новата позиция на Германия ще даде отпор на тези движения. От икономическа гледна точка обаче нещата са по-сложни, защото Китай е основен търговски партньор на Германия, а Европа е зависима от руския газ. Пандемията прави бъдещето състояние на икономиката трудно прогнозируемо, влошаване на отношенията между държавите може да забави икономическо възстановяване на Германия.

По времето на управлението на ХДС/ХСС отношенията между Германия и Русия бяха сложни, но все пак Меркел и Путин общуваха и имаше прагматизъм в диалога. Доказателство за това е „Северен поток“ – 2. Аналена Бербок обаче използва много по-остър тон към Москва, сравнение с предходното правителство. Още през април, когато руските военни се доближиха до украинската граница, лидерката на Зелените заявява пред „Франкфуртер“, че Германия трябва да окаже натиск върху Русия. Тя също би оттеглила подкрепата за „Северен поток“ – 2, като казва, че това ще отслаби както европейската, така и немската енергийна сигурност. В това противопоставяне стратегически съюзник на Германия са САЩ, които са в конфликтни отношения с Москва. 

Когато става въпрос за отношенията с Китай, Бербок ги определя като конкуренция между авторитарната власт и либералната демокрация. С увеличаване на ролята на Китай ще се увеличи и влиянието на китайската политическа парадигма. Тя е твърдо против вноса на продукти, за които е използван насилствен труд. Дава за пример етническото малцинство на уйгурите, намиращо се в Западен Китай, които работят в памучни плантации.

Общи виждания на партиите

Отношението към ЕС е едно от нещата, което обединява и трите партии в коалицията. Всички одобряват активното участие на Германия в Съюза, както и сътрудничеството със САЩ и донякъде с НАТО. Либералите дори подкрепят и идеята за европейска федерация. Светофарната коалиция има и допирни точки за обща европейска военна политика. Всеки от участниците е споменал идеята в своята програма под някаква форма. Примерно СвДП споменават създаването на европейски защитен съюз като първа стъпка към европейска армия. 

Партиите имат и политики, насочени към промени в ООН. ГСДП и СвДП са привърженици на идеята ЕС да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, а Зелените са за премахване на ветото, на което имат право постоянните членки. Желанието на Германия за промени в структурата вероятно е породено от факта, че тя не е част от Големите пет (Русия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция).  

Либералите от СвДП имат почти същите виждания за външната политика на Германия със Зелените. Настояват за продължаване на санкциите срещу Русия и за мораториум върху Северен поток“ – 2. Те също са привърженици на поставянето на правата на човека на централно място и ще очакват ситуацията с тях да се подобри в Русия, за да смекчат санкциите. Социалдемократите не са взели крайна позиция по въпросите за Русия и Китай, както колегите си от коалицията. Те са по-внимателни и вероятно ще се опитат да намерят баланс.

От новото правителство можем да очакваме стремеж към ЕС, който е по-конкурентен и независим от другите икономически играчи. Ще видим и засилване на ролята на демократичните ценности и спазването на правата на човека. Ако зависеше от Зелените, те дори биха били поставени над външнотърговските приоритети. Обаче правителството е коалиционно и Аналена Бербок може да трябва да адаптира вижданията си за външната политика към тези на най-голямата партия в коалицията ГСДП. За сега светофарната коалиция обещава един по-справедлив и по-зелен свят.

Материала изготви: Мартин Марков