Посланик Валери Йотов: Работата на младежките делегати на България към ООН предизвиква все по-голям интерес сред международните ни партньори

0
515

„Дейността на Програмата „Български младежки делегати към ООН“ се развива и обогатява с всяка следваща двойка делегати. Тя предизвиква все повече интерес, както на национално, така и на международно ниво.“, това каза директорът на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ в Министерството на външните работи на Република България посланик Валери Йотов, по време на традиционния за декември брифинг на младежките ни делегати към ООН.

Брифингът на младежките ни представители към ООН се проведе днес в онлайн формат. С него бе отчетена дейността им от март до декември 2021 година. „Смятам, че младежите са тези, които ще поемат сериозно изпълнението на целите за устойчиво развитие, давайки принос в областта на доброволчеството, работа която носи вътрешно удовлетворение  за по-добър , по-справедлив свят за всички‘‘, каза още в приветствието си посланик Валери Йотов.

Председателят на Дружеството за ООН в България посланик Владимир Сотиров подчерта отново важността на партньорството с МВнР и това че сътрудничеството между двете организации е пример за включването на младежите в процесите на вземане на решение на най-високо равнище. 

В представянето си младежките делегати с мандат 2020-2021 г. Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев акцентираха върху провеждането на серия от обучения „Изкуството на застъпничеството“, както в участието им в редица срещи на международно равнище. През септември месец за пореден път младите хора на България бяха представени пред Общото събрание на ООН, като Кристиана отправи официално изказване пред Трети комитет чрез виртуално обръщение, в което подчерта важността на ефективното младежко и гражданско участие в работата на ООН. 

Кристина Минчева и Мария Бадева представиха детайли около началото на мандата си 2021-2022, двумесечното си встъпително обучение, през което преминаха като новоизбрани младежки делегати на България към ООН. Ангел Митков встъпи в мандат през септември, като една от избраните резерви по време на конкурса, след като Кристина доброволно се оттегли от мандата си поради развитие в обучението ѝ извън страната.

Делегатите акцентираха върху проведената национална анкета, която идентифицира приоритетите за тази година, които са образование, здраве и околна среда. Анкетираните младежи са над 1000. Младежките ни делегати проведоха и редица дълбочинни интервюта с младежи с цел да разберат в детайли очакванията и идеите на своите връстници за работата им по време на мандата им в ООН. 

В заключение делегатите отчетоха, че чрез срещите си с младежи от различни общини в България се гарантира ефективността на националното допитване, което позволява да се проследят спецификите на всяко населено място, което да позволи да се търсят конкретни решения за младежите по места.

На онлайн брифинга присъстваха дипломати и представители на ресорните дирекции в министерството, Дипломатическия институт, представители на Управителния съвет на Дружество за ООН в България и партньори от неправителствени и младежки организации – Българска платформа за международно развитие (БПМР), Национален младежки форум (НМФ), Асоциация за подпомагане на академичната общност (АПАО) и сдружение „Национална младежка карта”. 

Програмата „Български младежки делегати към ООН“ се координира от Дружеството за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи.