Ядреното модернизиране и разоръжаване продължават, мирните операции в световен план се увеличават

0
945

 

disarmament

Ежегодният доклад на Стокхолмския институт за мирни изследвания (SIPRI) за 2015 г. сочи, че държавите с ядрени бойни глави са намалили броят им, но за сметка на това модернизират ядрения си арсенал. Междувременно броят на изпълняваните мирни операции се е увеличил, а персоналът, участващ в операциите, е намалил числения си състав.

В началото на 2015 г. общо девет държави – САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея – са притежавали приблизително 15 850 ядрени оръжия, от които 4300 са били използвани в операции. Около 1800 от тези оръжия са били в режим на пълна оперативна готовност. Общият брой на ядрените глави намалява най-вече заради темповете на разоръжаване на Русия и Америка, които въпреки всичко са по-бавни от тези през миналото десетилетие. Същевременно и двете страни инвестират в мащабни дългосрочни модернизационни програми за останалия си арсенал.

Ядрените способности на останалите седем държави са внушително по-малки, но всяка от тях или вече развива нови оръжейни системи, или възнамерява да го направи. Китай, например, е увеличила за една година капацитета си с 10 бойни глави. Индия и Пакистан от своя страна подобряват ядрените си продукционни способности и развиват нови системи за доставка на ракети. Предполага се, че и Северна Корея бележи прогрес в ядреното си развитие, но това е трудно за определяне с оглед на недостатъчните източници.

„Въпреки подновилия се интерес към ядреното разоръжаване, действащите модернизационни програми подсказват, че никоя от страните, притежаващи ядрени оръжия, няма да се откаже от арсенала си.“ – съобщи старши експертът на SIPRI Шанън Кайл.

През 2014 г. 33 мирни операции са били в ход, което е с три повече в сравнение с предходната година. Броят на използваните служители във всички мирни операции, включително тези от Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ISAF), е намалял с 20 % и е 162 052 души. Ако отделим от статистиката персоналът на ISAF, то числеността на служителите се е увеличила с 4 % и се равнява на 148 716 души.

Въпросната операция в Афганистан приключи през 2014 г., с което фокусът на действие се измести върху Африка. Африка е понастоящем континентът с най-голям брой провеждащи се мирни операции, а ангажираният в тях персонал е по-многоброен от този във всички други региони по света взети заедно. Седем нови мирни мисии са започнали през 2014 г., като 4 от тях са на територията на Африка. Останалите три пък са пряко свързани с конфликта в Украйна.

Източник: SIPRI