Япония наименува граничните си острови

0
1309
mapsofworld

japan-flag
mapsofworld

На 1 август, петък, японското правителство обяви, че дава имена на 158 отдалечени острова, които определят част от териториалните води и граници на страната. Към тези острови са включени и спорните острови Сенкаку. Чрез този акт Япония иска да изясни суверенитетът, който носят островите, на фона на китайските претенции.

Имената на 158-те острова бяха обявени на японския правителствен уебсайт по океански политики на още 30 юни след проведено проучване. Имената ще бъдат описани в географски карти, които ще бъдат издадени от съответните геоинформационни институции, както и японската брегова охрана.

В изявление на говорителя на китайското външно министерство Кин Ганг се казва, че „Китай решително се противопоставя на действията на японската страна, която нарушава териториалния ѝ суверенитет”, като добавя още, че наименованието на островите е едностранен ход, който е незаконен и няма никакъв ефект.

Наименоването на островите е било решено спрямо имената, използвани от хората, живеещи на тях. Това обаче със сигурност няма да подпомогне за подобряване на отношениеята между Япония и Китай, въпреки че обхвата на японските териториални води няма да се промени.

 

източник на информация: asia.nikkei.com, снимка

 

изготвил: Димитър Илиев