Северна Корея може да е близо до пълни тестове на междуконтинентални балистични ракети

0
1733
ICBM_Comparison
Wikimedia Commons

Нови сателитни снимки предполагат, че Северна Корея провежда тестове на ракетни двигатели за междуконтинентални балистични ракети и подхранват спекулациите за предстоящи пълномащабни летателни тестове. Това показват данни на американски мозъчен тръст (think tank).

Разработката на действаща междуконтинентална ракета би променила „правилата на играта”, включвайки континенталната част на САЩ в обсега им, а това добавя изцяло ново значение на редовните предупреждения и заплахи от страна на Северна Корея за ядрени удари.

Според проучванията на американо-корейския институт към университета „Джон Хопкинс“, публикувани на сайта 38north, тестовата програма на ракетния двигател може да приключи до края на годината: “Ако тестовете на ракетните двигатели за изпълнени, следващият етап в развитието на ракетната система KN-08, която е мобилна интерконтинентална балистична ракетна система, могат да бъдат пълномащабни летателни тестове”. Но се подчертава, че не е ясно точно колко успешни са били тестовете.

Регулярният  сателитен анализ е показал мащабни строителни работи в севернокорейската станция за сателитни изстрелвания Сохае след средата на 2013 г., като се забелязва фокусиране върху подобряване на съоръженията, за да побират по-големи ракети, с по-голям обсег на действие и боен товар.

Няма съмнение, че Северна Корея има изключително активна програма за развитие на балистични ракети и в случая експертното мнение е разделено единствено по въпроса колко голям напредък е направила. Изображения, заснети през този месец показват, че височина на портала на стартовата ракетна площадка се е увеличил до над 50 метра, а по-широкодостъпен път и линия, способна да транспортира по-големи ракети, са били пред завършване или вече завършени. По данни на сайта 38north „тези модификации могат да бъдат завършени до 2015 г.”.

Ракетата KN-08 за първи път беше показана на военен парад през 2012 г., но повечето анализатори смятат, че ракетата е просто макет. През декември същата година, Пхенян демонстрира своите ракетни възможности чрез изпращане на сателит в орбита на борда на многостепенна ракета. Но на страната все още ѝ предстои да проведе тест, който да покаже, че са овладели технологията за повторно навлизане на ракетата в атмосферата, изискване за всяка междуконтинентална балистична ракета.

През последните няколко месеца, и особено в месеците юни и юли, Северна Корея извърши множество ракетни тестове на близки и средни разстояния, които до голяма степен се разглеждат като „показване на мускули” в отговор на американо-южнокорейските военни учения.

През януари, по време на изслушване пред Конгреса, директорът на Централното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър каза, че Северна Корея е предприела стъпки към пускане на ракетите KN-08 в бойна готовност въпреки факта, че тя все още не е изпитана.

Отгатването на намеренията на севернокорейско правителство и техническите възможности на страната е изключително трудно. Мобилна ракетна система е потенциално много по-опасна, защото би могла да се разгърне много бързо и в същото време дискретно. Експерти твърдят, че Северна Корея вероятно все още не е успяла да минимизира ядреното устройство дотолкова, че то да може да се побере в бойната глава на балистична ракета. От Пхенян не са извършвали ядрени опити от февруари 2013 г. въпреки спекулациите, че са се готвили да проведат нов тест тази пролет.

Адмирал Самюъл Локлиър заяви на пресконференция пред Пентагонът във вторник, че той е загрижен от честите севернокорейски ракетни тестове на балистични ракети, като тази година броя им е значително по-голям от преди. Локлиър оглавява Американското тихоокеанско командване и неговите отговорности включват военни отношения с дългогодишният съюзник на САЩ, Южна Корея.

В друго свое изказване, адмиралът заявява, че: „Всеки път, когато направят нещо, което международната общност им е казала да не правят, особено що се отнася до ракетни и ядрени системи, трябва да приемем, че те търпят развитие напред в тези технологии, в противен случай те вероятно нямаше да го правят”.

Миналата седмица Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че Северна Корея е по-тиха, отколкото в минали години и това се дължи на усилията на САЩ да се ангажират с единствения съюзник на Пхенян – Китай. В знак на загриженост, в понеделник Белият дом прие законопроект за затягане на санкциите и ограничаване още повече достъпа на Северна Корея до твърда валута. Това ще даде възможност на президента Барак Обама да сложи под прицел чуждестранни банки, улесняващи севернокорейските военни разработки и разпространяването на оръжейните им технологии, като ги блокира чрез финансовата система на САЩ. Перспективите за преминаване на законопроекта през Сената обаче са несигурни.

 

източник на информация: japantimes.co.jp,

 

изготвил: Димитър Илиев