ЮНЕСКО изрази своята съпричастност към убитите френски карикатуристи

0
978
UNESCO/Pilar Chang-Joo

 

UNESCO/Pilar Chang-Joo
Снимка: UNESCO/Pilar Chang-Joo

Агенцията на ООН, със задача да защитава свободата на изразяване, в знак на солидарност с Франция, се присъединява към траура, обявен след смъртоносното нападение над вестника Charlie Hebdo.

Десет служители на медийното издание, както и двама полицаи, бяха застреляни вчера в Париж, когато най-малко двама въоръжени мъже нападнаха офисите на френския седмичник.

Подобно на френските власти, служители на ЮНЕСКО, със седалище в Париж, отбелязаха минута мълчание в памет на загиналите, днес по обяд.

„От ЮНЕСКО, сме по-решителни от всякога, за да защитим свободната и независима преса, заяви Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, в изявление, публикувано вчера, в което заклейми атаката.

„Международната общност ме може да позволи на екстремистите да сеят терор и да спират свободния поток на мнения и идеи,“ подчерта още Ирина Бокова.

Вчера, ЮНЕСКО обявиха, че са свалили флага си наполовина, в памет на тези, които загинаха и онези, които бяха ранени.

Като определи нападението, като „хладнокръвно престъпление“, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, заяви, че това е „пряка атака срещу свободата на изразяване и свободата на печата – двата стълба на демокрацията.“

Сред убитите в този нелеп инцидент, са четирима от най-известните френски карикатуристи: Стефан Шарбоние (Шарб), Жорж Волински, Жан Кабю, Бернард Верлхак (Тинюс).

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова