ЮНЕСКО призоваха за създаването на „защитени културни зони“ в Ирак и Сирия

1
894
12-03-2014Cultural_Heritage
Снимка: UNESCO

Като осъди преследването на малцинствата, нападенията върху културното наследство и незаконния трафик на културни ценности в Ирак и Сирия, като „част от стратегията на умишлено културно прочистване чрез изключително насилие,“ ръководителят на културната агенция на ООН, вчера призова за създаването на „защитени културни зони“ около обекти на културното наследство в двете страни, разкъсвано от криза.

„Не е късно да предприемем действия,“ заяви Ирина Бокова, Генерален директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО). Тя добави още, че „не е възможно чисто военно решение на тази криза. За да се преборим с фанатизма, трябва и да подпомогнем образованието, да засилим защитата от омразата, и да защитим наследството, което ни помага да изградим колективната ни идентичност“.

При откриването на международна конференция в централата на ЮНЕСКО в Париж, посветена на заплахите за културното наследство и многообразие в Ирак и Сирия, Ирина Бокова препоръча една от първите защитени зони да бъде в Алепо, най-вече при джамията Умаяд.

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, заяви, че призивът на Ирина Бокова за поставяне на културното многообразие, в основата на хуманитарните усилия и тези за укрепване на мира в Сирия и Ирак, се подкрепя и от ООН, като добави, че „защитата на културното наследство е задължителна“.

Стафан де Мистура, Специален пратеник на Генералния секретар за Сирия, и Николай Младенов, ръководител на Мисията на ООН за подпомагане на Ирак (UNAMI), подчертаха необходимостта от интегрирането на образованието и културата в спешните мерки, заедно с хуманитарната помощ, за защита на човешките права и уязвимото цивилно население.

Говорителят на иракския парламент, Хумам Хамоуди, заяви, че „душата“ на Ирак е наследството на неговите последователни и различни култури, които са давали своя принос към човечеството, в продължение на повече от 6000 години. Той призова международната общност да помогне на Ирак, да се противопостави на враговете си и обеща подкрепата на правителството, в името на културното многообразие и плурализъм.

Сред другите въпроси, обсъдени от над 500-те експерти и представители на Ирак и Сирия, бяха необходимостта от прилагане на Конвенцията за защита на културното наследство, в случаи на въоръжен конфликт от 1954 г. и нейните допълнителни протоколи, както и да се сложи край на безнаказаността при преднамерените атаки срещу културното наследство – военно престъпление по Римския статут на Международния наказателен съд.

Участниците изразиха подкрепата си относно предложението, за международна забрана на търговията с антични предмети от Сирия, в съответствие с препоръката на Екипа за мониторинг на санкциите към Съвета за сигурност на ООН.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.