Законодателите в САЩ попитаха Клинтън за личните имейли през 2012 г.

0
797
SONY DSC
Снимка: Wikimedia Commons

Според писма, публикувани в сряда, през 2012 г. американските законодатели са попитали Хилари Клинтън дали е използвала личния си имейл за официална кореспонденция, докато е заемала поста на държавен секретар. Отговор обаче не са получили.

„Използвали ли сте Вие или някой друг висш служител на агенцията личен имейл адрес за провеждане на правителствени дела?” е написал в писмото си на 13.12.2012 г. тогавашният председател на Комитета по надзор и правителствена реформа към Камарата на представителите, Даръл Иса. „Ако това е така, моля идентифицирайте използвания адрес”, е написал Иса. Отговорът на Държавния департамент идва на 27.03.2013 г., малко след като Клинтън напуска агенцията. В него обаче не се коментира нищо по първия въпрос. Говорителят на Държавния департамент Джеф Ратке каза в сряда, че от департамента са описали „детайлно” своите политики в отговора си до комитета. В писмото се цитира Ръководството по външните работи (Foreign Affairs Manual), че всеки служител, използващ личен имейл, „трябва да изясни, че неговият личен имейл не се използва за официална кореспонденция”.

Клинтън беше критикувана за това, че е използвала личен имейл за правителствени дела, когато беше начело на департамента за периода от 2009 г. до 2013 г. Този спор се появи в публичното пространство през седмиците непосредствено преди тя да обяви в неделя, че ще се кандидатира за президент през 2016 г.

В писмото, изпратено от Иса, се иска и документация за политиките на Държания департамент за използването на неофициални имейл адреси за официална кореспонденция, включително процедурите по архивиране и съхраняване на данни. Миналия месец Джон Кери, който в момента заема поста на държавен секретар, поиска от генералния инспектор на департамента цялостен преглед на предприетите мерки за подобряване на управлението на документи, включително архивирането на имейли и отговарянето на молби, постъпили от Конгреса или във връзка с Закона за свобода на информацията.

 

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: Reuters