Зимбабве гласува в подкрепа на новата конституция

0
974

zimbabwe-yes

Зимбабвийците одобриха проекта за нова конституция, която ограничава правомощията на президента и приближава южноафриканската държава до нови избори през следващите пет месеца, заяви местната избирателна комисия този вторник (19 март).

Одобрената нова конституция, която беше подкрепена от президента Робърт Мугабе и премиера Морган Цвангирай, политически съперници, които бяха принудени да сключат споразумение за споделяне на властта след оспорваните избори през 2008 г. бе подкрепена от 95% от избирателите на референдум.

Официалните данни за избирателната активност сочат, че 3,079,966 от 6-те милиона избиратели с право на глас са застанали зад новата конституция, което надмина първоначалните очаквания на анализаторите.

Новата конституция определя, че не може никой да упражнява повече от два петгодишни мандата за президент. Все пак, ограничението няма да се прилага със задна дата, което дава възможност на 89-годишния Робърт Мугабе, който е на власт след обявяването на независимостта от Великобритания през 1980 г., може да запази постта си за следващото десетилетие.

Президентските укази също ще изискват подкрепата на мнозинството в кабинета, и за обявяване на извънредно положение или разпускане на парламента ще се нуждаят от одобрението на две трети от депутатите, промени, които ще влязат в сила след следващите избори.