[:bg]Арктика – „порочният кръг“ на промените в климата[:]

0
865

[:bg]

Рекордно високите температури в Арктика, причинени от топли океански течения и северни ветрове завъртат „порочния  кръг“ на промените в климата.

Въздухът над арктическата ледена шапка се е повишил с 9-12 градуса над средното през последните четири седмици, според данните на Датския метеорологичен институт (ДМИ),  който следи промените във времето над Арктика всеки час.

И в продължение на няколко дни миналата седмица, температури в Северния полюс бяха „омекнали“ до нула градуса по Целзий, цели 20 градуса над нивата, характерни за средата на ноември, заяви Мартин Стендел, изследовател по климата от Датския институт в Копенхаген.

„Това е най-високата записана температура, откакто получаваме сателитни данни – от 1979г.“, каза той пред АФП (Агенция „Франс Прес“).

„Това, което наблюдаваме, е изключително необичайно.“

По това време на годината, Северният ледовит океан трябва да замръзва с хиляди квадратни километри на ден. Но това не се случва, поне не със същите темпове, каза Стендел. Не само че ледът не нараства, както е нормално, но има и по-нататъшно топене поради топлия въздух, който идва, обясни ученият.

Националният център за данни по снега и леда в САЩ съобщи, че морският лед стопен през октомври е с най-ниските стойности в историята, около 6,4 милиона квадратни километра (2,5 милиона квадратни мили).

Снежната покривка на повърхността на земното кълбо се сви до най-малката си площ през 2016 г. – около 4,14 милиона квадратни  на 16 септември.

Кои са причините за глобалното затопляне

Най-прекият фактор са топли ветрове, които идват от Западна Европа и от западното крайбрежие на Африка. „Топлите течения са временно и относително безпрецедентно явление. Феномен на времето“, каза Валери Делмот, учен в Научна лаборатория по климата и околната среда в Париж.

Вторият фактор е рекордно силното тихоокеанско течение Ел Ниньо, което намалява постепенно, след като по-рано тази година допринесе с допълнително затопляне от няколко десети от градуса в атмосферата.

Но експертите са единодушни – най-големият причинител на глобалното затопляне са шофьорите.

„Дългосрочното намаляване на леда в Арктика може да се обясни с изменението на климата“, заяви Ед Блокли, учен от Великобритания.

Предизвиканото от човека изменение на климата се причинява от задържащи топлината парникови газове и вече е повишило средната температура на повърхността на Земята с 1 градус по Целзий в сравнение с  прединдустриалните нива.

Огледалният ефект

В Арктика обаче темпото на затопляне е два пъти по-бързо, част от порочен кръг, който учените наричат „положителна обратна връзка“. Около 80 процента от слънчевата радиация от Слънцето се отразява обратно в Космоса, когато попадне върху сняг и лед, това явление Делмот нарича „огледален ефект“. Но когато същите тези слънчеви лъчи стигнат дълбоко в синьото море, 80 % от топлината се абсорбира във водата, и остава да се съхранява там.

 

 

При стойности малко под нула градуса по Целзий морската вода е значително по-топла „в сравнение с леда, който трябваше да има“, добави Стендел.

Температурите на въздуха над дебелия слой лед, заменени от „откритото море“, трябваше да са  от минус 30 до минус 40 градуса по Целзий. Загубата на ледената покривка може да има сериозни последици.

„Това усилва глобалното затопляне като цяло, и особено в близките континенти“, заяви Делмот пред АФП.

Една от тези съседни земни маси – Гренландия, чиито огромни ледени пластове се топят бързо – съдържа достатъчно вода, за да повиши нивото на Световния океан с няколко метра.

Източници: Agence France Presse

Върху материала работи: Светла Стойчева[:]