ЕП ратифицира Парижкото споразумение за климата

0
1456
Снимка: Creative Commons
european_parliament_strasbourg_hemicycle_-_diliff-1
Снимка: Creative Commons

Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, първото в историята универсално, законно обвързващо глобално климатично споразумение, ще влезе в сила през следващия месец. Това ще стане, след като необходимите условия бяха изпълнени по-рано от очакваното благодарение на ратифицирането от Европейския парламент за Европейския съюз в исторически вот във вторник (4 октомври).

Парламентът даде своето съгласие с ратифицирането от ЕС на споразумението с 610 гласа „за“, 38 гласа „против“ и 31 въздържали се.

Снимка: EP/Twitter
Снимка: EP/Twitter

За да влезе в сила споразумението, е необходима ратификацията от най-малко 55 страни по Конвенцията, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове. Докато първото условие вече е изпълнено, с гласуването на ЕП от вчера се изпълнява и второто, с което споразумението влиза в сила.

„Нашият вот днес отваря пътя към постигането на необходимия брой ратификации за споразумението… Влизането в сила на Парижкото споразумение по-малко от година след подписването му е огромно постижение, имайки предвид, че този процес отне осем години за протокола от Киото. Днешният вот също така означава, че ЕС остава лидер по въпросите на климата“, каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той подписа документа, с който Европейският парламент изпраща своето съгласие с ратифицирането от ЕС, в присъствието на Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун.

„Европейският съюз има дълга история като лидер в борбата с климатичните промени“, каза Бан Ки-мун преди гласуването. Той благодари на евродепутатите и подчерта значимостта на ратифицирането от ЕС. Той също така добави, че борбата с климатичните промени не е само едно от най-важните предизвикателства на нашето време, а и възможност за изграждане на по-устойчива и конкурентоспособна икономика и по-стабилни общества.

Следващи стъпки

След като ЕП даде своето съгласие, Съветът може официално да приеме Решение чрез спешната писмена процедура, за да може ЕС заедно със седемте държави членки, които вече са завършили процеса на ратификация (Унгария, Франция, Словакия, Австрия, Малта, Португалия и Германия), да депозира инструментите за ратификация в щабквартирата на ООН в Ню Йорк в петък, 7 октомври.

В четвъртък евродепутатите ще гласуват и резолюция, излагаща техните приоритети за следващия кръг преговори, който започва през ноември в Маракеш и ще се концентрира върху разпределението на усилията между страните с цел постигане на целите от Париж.

Благодарение на ратифицирането от ЕС, Парижкото споразумение ще влезе в сила навреме за Конференцията за климатичните промени COP 22 в Маракеш от 7 до 18 ноември 2016 г.

Източник: Европейски парламент