Китай: Климатично-ориентирани градове

2
1263

global-goals-11-sustainable-cities-and-communities.jpg__731x380_q85_crop_subsampling-2_upscale

Вече ви показахме няколко климатично-ориентирани градове в България, както и техните методи и стратегии по пътя към устойчиво развитие. Време е да вземем картата в ръце и да предприемем нашето първо пътешествие по следите на климатично-ориентираните градове. Спирка номер едно – Китай.

Именно тази страна е заема челните позиции в областта на устойчивото развитие. Представете си да живеете в град, където пътищата са чисти и без задръствания, водата и въздухът също са екологично чисти, а градът познава всеки свой жител и предоставя необходимите услуги на всички в точното време и място. Това не е страната на Оз, а просто една революционна концепция, която бавно, но сигурно се придвижва към реалността. Нарича се умни градове.

Представител на тези населени места е Пекин. Заедно с още 10 китайски града той ще намали драстично парниковите си емисии до 2030 г. Китайските градове и провинции, които поемат този ангажимент образуват 1,2 мегатона въглероден диоксид годишно, което се равнява на около 25% от общия размер на градските емисии в Китай. Не бива да забравяме, че Пекин е град с население около 20 млн. души и се разпростира на площ от 1800 кв. км., което само по себе си говори пред какво предизвикателство се изправя града. Въпреки това там вече има градска и междуградска система за контрол на трафика. Тя действа чрез умни светофари, HD система на изпълнение, система за мониторинг и контрол на автострадите, видео наблюдение, детектор за потока на трафика, навигационна система, интеграция в 10 контролни центрове.

Пекин далеч не е единствен пример сред климатично-ориентираните градове в Китай. Добре дошли в Тянжин – един екологичен град на бъдещето. Той е плод на съвместната работа на правителствата на Китай и Сингапур. Проектът демонстрира ангажимента на двете страни за справяне с изменението на климата, запазването на енергията, опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Избраният подход следва 22 количествени показатели, от които ще се ръководи развитието на еко-града. Един от тези подходи са зелените площи на глава от населението, които до 2013 г. трябваше да са поне 12 кв. метра на човек. Друга цел е поне 20% от  използваната енергия на климатично-ориентирания град да може да се подновява, включително слънчева и геотермална. Здравословният баланс между околната среда и човека, добрите навици на живот и развитието на здравословна и ефективна икономика са само част от стремежите на авторите на проекта в Тянжин.

Всички сгради в града се сблъскват със зелени строителни стандарти и са изключително леснодостъпни – важен елемент за застаряващото население в Китай. С 20% от бюджета ще се субсидират пребиваващите в града с различни нива на доход и различни професии, за да се осигури разнообразна социална атмосфера. Целта на проекта е да се развие силна еко-култура сред жителите. Около 90% от гражданите на Тянжин се движат пеша или с велосипед. Ежедневното генериране на битови отпадъци на глава от населението не може да надвишава 0,8 кг. До 2013 г. поне 60% от всички отпадъци се рециклираха, очаква се този процент с времето да нараства.

Перфектна хармония между хора, икономика и околна среда – така можем да опишем Тянжин. Това е един добър пример, че съвместната работа на межуправителствено ниво може да изправи много градове пред по-светло и по-зелено бъдеще.

Бъдеще, каквото несъмнено са си осигурили жителите на Гуянг. Районът е известен със своите пейзажи и туризъм до 2013 г., когато е избран от правителството на Китай за основен град, който да бъде превърнат в климатично-ориентирано населено място. Така се стартира проектът Мъдростта на Гуянг.

Една от основните инициативи е изграждането на град с широк достъп до Wi-Fi мрежа, която е напълно безплатна и обхваща основни бизнес и публични зони, зони за развлечения и други. Така докато потребителите напредват в своята мобилност, мрежата позволява на Гуянг да събира в реално време данни от потребителите, да генерира динамична информация за самия град и за хората в него.

Градът насърчава активното гражданско участие като създава платформи за информация за населението, природните ресурси, георграфски и икономически данни. Платформата има намерение да прави все по-ефективни анализи. Така Гуянг става все по-прозрачен и отворен за чуждестранни сътрудничества.

Смарт системата на климатично-ориентирания град представлява 11 области на интелигентно приложение – администрация, управление на градска среда, транспорт, общност, туризъм, околна среда, енергийна мрежа, промишлен сектор, модерни уреди с достъп до интернет, обществени услуги и финанси. Цифровизацията и електронния обмен на данни са акцент в програмата на системата.

Превръщането на населени места в климатично-ориентирани градове на бъдещето не бива да бъде самоцел на  правителствата на държавите членки на ООН. Целите за устойчиво развитие са създадени от хората и са най-вече за хората. Те са необходимост не само на населението днес, но и на идните поколения.

Изготвил: Нанси Борисова

Източници

2 COMMENTS

Comments are closed.