Нека не приемаме планетата за даденост

Снимка: UN
Снимка: UN
Снимка: UN

Леонардо Ди Каприо, един от най-известните актьори и посланик на добра воля на ООН за климата спечели първия си „Оскар“ късно снощи. Ди Каприо получи наградата за главна мъжка роля във филма „Завръщането“.

Актьорът използва случая, за да припомни, че климатичните промени са истински и са най-големият проблем, пред който планетата е изправена сега. 2015 г. беше най-трудната година в екологично отношение. Вече е толкова трудно да намерим сняг на тази планета. Глобалното затопляне е истина. Случва се точно сега! Ние трябва да работим като колектив, за да го спрем. Нека подкрепяме световните лидери, които не говорят от името на големите корпорации, а напротив – от името на човечеството., от името на милионите хора, които ще пострадат от това, от името на децата ни и на всички онези, за чиито гласове до сега сме оставали глухи! Нека не приемаме планетата за даденост. Аз не приемам тази нощ за даденост!“, каза Ди Каприо.

През 1998 г. Леонардо Ди Каприо създава своя фондация с мисия за опазване на природата и съдейства за редица проекти по темата. Актьорът финансира и дейности за опазване популацията на амурските тигри. Дългогодишните усилия на Ди Каприо да популяризира идеята за опазване на околната среда не остават незабелязани. През 2014 г. акторът бе обявен от Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун за посланик на ООН за мира с фокус върху климата.

Снимка: UN
Снимка: UN

Борбата с климатичните промени е 13-тата от 17-те Цели за устойчиво развитие приети през изминалата година. Работата по тяхното изпълнение ще се осъществява съобразно Програмата за устойчиво развитие 2030.

SDGs-GlobalGoalsForSustainableDevelopment-05 (1)

Изготвил: Нанси Борисова

Редакция: Екатерина Димитрова