Нивата на въглероден диоксид се повишават

0
1453
Източник: WMO
Източник: WMO
Източник: WMO

Темпото, с което въглеродния диоксид се изпуска в атмосферата, измерено в обсерватория Мауна Лоа в Хавай, през 2015 г. нараства с 3,05 части на милион. Според Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ такъв скок не е наблюдаван през последните 56 години, в които се правят изследвания.

Развитието е значително. Обсерваторията Мауна Лоа е най-старата станция за продължително атмосферно измерване в света и е считана за еталон в това отношение от Световната метеорологична организация. По- късно тази година организацията ще изнесе свой собствен доклад за концентрацията на парникови газове през 2015 г. Той се основава на данни от 50 страни, включително и измервателните станции в Алпите, Андите и Хималаите, както и в Арктика, Антарктика и Южния Пасифик.

През януари и февруари тази година средномесечната конценрация на въглеродния диоксид в целия свят премина символичния еталон на 400 на милион. През януари нейните нива са 402,59 ppm. Скокът от части се дължи и на явлението Ел Ниньо, тъй като животните и растенията просто отговарят на промените във времето. Според Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ за последен път такова драстично нарастване се е наблюдавало през 1998 г., когато също е имало феномен подобен на Ел Ниньо.

„Въздействието на Ел Ниньо върху стойностите на въглеродния диоксид е естествен и сравнително краткотраен феномен“, заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас. „Дългосрочният и основен носител на парникови газове е човешката дейност. Ние имаме силата и отговорността да се справим с това“.

И добавя – „Това трябва да послужи като сигнал за пробуждане към правителствата за необходимостта да подпишат Споразумението за климата от Париж. Трябва да се предприемат спешни действия, за да се намалят емисиите на въглероден диоксид и глобалната температура да не се повишава с фаталните 2 градуса“.

Въглеродния диоксид остава в атмосферата за десетки хиляди години. Задържа топлината и стимулира затоплянето на цялата планета. Продължителността на действието му в океана е далеч по-голяма. Това е основният парников газ, който произвежда човешката дейност.

Концентрациите му са обект на сезонни и регионални колебания. Сезонният максимум обикновено се появява през пролетта в северното полукълбо, непосредствено преди да израснат растенията и да погълнат въглеродния диоксид.

През последните 10 години количеството на газа в атмосферата се повишаваше средно с 2 ppm годишно, достигайки нови рекордни нива всяка година според годишен бюлетин за парниковите газове на Световната метеорологична организация. Следващият бюлетин въз основа на наблюдения от цял свят ще бъде публикуван през ноември 2016 г.

Мрежата за наблюдение на глобалната атмосфера обхваща повече от 50 страни. Всички станции са разположени на незамърсени места.

Източник: WMO

Превод: Нанси Борисова