[:bg]Промените в климат крият множество опасности за човешкото здраве[:]

0
987

[:bg]

Снимка: KlearNØDE

Климатичните промени оказват влияние не само върху околната среда, но и върху хората. В момента се наблюдава повишаване на температурите в много части на Индия и Пакистан. Температури около и над 40°C не са необичайни за региона, но тази година горещата вълна се очаква да съвпадне с Рамадан – свещеният месец за мюсюлманите. Той се отбелязва от 26 май до 25 юни. В този период много хора са на строг режим и се въздържат от приемане на храна и течности. Постът в комбинация с високите температури би могъл да се окаже опасен за здравето.

Индийската метеорологична служба припомня, цитирана от Al Jazeera, че миналата година 700 души за загинали заради горещините.

Британският вестник Independent предупреждава за особена форма на бъбречно заболяване, което се разпространява на територията на Ел Салвадор, Централна Южна Америка. Около 5 000 души в страната имат проблеми с бъбреците, но при 1/3 от  тях причината за това не е наследствена. Боледуващите най-често са мъже, които се занимават с тежка работа на открито – земеделие, риболов или строителство в горещи и влажни региони. След редица проведени тестове се оказва, че дехидратацията води до повишено отделяне на фруктоза в организма – предпоставка за бъбречни увреждания.  Изследване на Ричард Джонсън от Университета в Колорадо показва пропорционална връзка между местата с висока слънчева радиация и топли вълни и местата, на които се разпространяват епидемиите. Рамон Гарсия-Трабанино, нефролог от Ел Салвадор, казва: „Оцеляхме след гражданската война, земетресенията и вулканите. Народът на Ел Салвадор се бори и би се борил отново.“

Световната здравна организация също предупреждава за опасното влияние, което промените в климата могат да окажат върху здравето на хората. Затоплянето на Земята може да доведе до промяна на географския диапазон и сезонността на някои инфекциозни заболявания; нарушаване на еко системите, от които се получава храна, както и повишаване на риска от природни бедствия, например урагани.  Негативни прогнози предвиждат, че в периода от 2030 г. до 2050 г. промените в климата ще са отговорни за до 250 000 допълнителни смъртни случая годишно, причинени от малария, недохранване и топлинен стрес.

Източници: WHO, Independent, Al Jazeera

Върху материала работи: Ивета Стоянова

 [:]