Проучване показва, че самотните родители във Великобритания пропускат хранения заради инфлацията на цените на храните

0
122
Източник: unsplash.com

Един на всеки трима самотни родители е принуден да пропусне хранене или посещава хранителни банки, за да свърже двата края.

Според проучване на типовете домакинства, ударени най-тежко от кризата, близо една трета от самотните родители са прибягнали до пропускане на хранения, за да свързват двата края заради покачващите се цени на храните.

Три от десет анкетирани домакинства на самотни родители казват, че са пропускали хранения в резултат на неконтролируемите цени на храните. Това, в сравнение с една от седем семейни двойки, или общо 14%, според анкета на британската организация „Уич?“ (Which?).

„Нашето проучване показва, че семействата във Великобритания се борят с покачващите се цени за живот, като самотните родители най-често пропускат хранения или се обръщат към хранителни банки, за да свързват двата края“ , казва директорът по политики и застъпничество към организацията.

„Уич?“ изисква от супермаркетите да гарантират, че цените са лесни за сравняване и има голям избор храна на ниски цени. „С покачването на цените е важно да има достъпна храна за всеки и тя да е здравословна за тях и семействата им“, казва директорът.

Според последните официални данни инфлацията на цените на храните достига 16.4 % през октомври- най-високото си ниво от 1977 г. насам. Това се дължи на високите увеличения на цените на основни продукти като мляко, масло, сирене, паста и яйца. Един на десет самотни родители заявява в проучването, че е ползвал хранителни банки през последните два месеца в сравнение с общата цифра от 3%.

Според „Уич“ домакинствата преживяват различни степени на инфлацията, като самотните родители и пенсионерите са засегнати най-много, защото те харчат по-голяма част-30% от своя бюджет, за храна, енергия и гориво. За двойките с деца това спада до около една четвърт. Въпреки това всички домакинства харчат значително повече от доходите си за стоки от първа необходимост, от колкото преди една година.

Друг притеснителен факт е, че почти една пета от домакинствата на самотни родители и една от седем двойки с деца казват, че са пропуснали да платят важна сметка като ипотека или наем през септември и октомври. Неплатените сметки са средно около 8%.

Една жена в ранните 40 години казва в проучването, че заради цената на сметките си тя „едва хранела децата си през някои от седмиците“. Друга заявява, че „не се храни правилно, за да има достатъчно пари, за да храни и облича децата си и да спестява за електромера си.“

Пол, безработен баща, който се грижи за сина си инвалид, добавя, че преди се е връщал от пазар с четири или пет торби с покупки, „а сега са три“. „Сега плащам същата цена за по-малко продукти, дори за стоките на промоционална цена. Месото е много скъпо. Понякога не се храня, защото приоритет е да има храна за сина ми. Загубих много килограми от април месец насам.

 

Превод: Лора Стойкова

Източник: The Guardian