Финални стъпки към споразумението за овладяване на живака

0
828

cwm-minamata-convention-logo

Над 550 правителствени представители и експерти от заинтересованите страни се събраха близо до Мъртво море в Йордания на 10 март, за да допълнят последните щрихи към едно от най-важните международни споразумения – конвенцията „Минамата“, която има потенциала да сложи край на сериозната заплаха за здравето на милиони хора. Тя е кръстена на японския град, където хиляди хора бяха отровени от заразена с живак вода за промишлени цели. Предвижда се засилване на контрола и намаляване на цялата гама от продукти, процеси и производства, които включват живак. Те варират от медицинско оборудване като термометри и енергоспестяващи крушки до продукти от минната промишленост, цимент и електроцентрали, работещи с въглища.

Конвенцията е подписана през 2013 г. под егидата на Програмата на ООН за околната среда. До сега тя е ратифицирана от 23 държави, а общо 50 са нужни за влизането й в сила.

По време на изявление в Йордания заместник-изпълнителният директор на Програмата на ООН за околна среда, Ибрахим Тиау, призова всички страни да предприемат необходимите действия за влизането в сила и прилагането на Конвенцията:

„Днес светът отчаяно се нуждае да може да контролира живака и следващата седмица предоставя тази възможност на делегатите, които ще се съберат на брега на Мъртво море. Правейки последната стъпка за влизане в сила на Конвенцията, можем да повлияем значително върху решаването на смъртоносни и често невидими проблеми на Земята“.

Живакът и различните му съединения имат сериозно въздействие върху човешкото здраве – водят до проблеми с мозъка и неврологични увреждания особено сред младите хора. Някои от тях водят до увреждане на бъбреците и храносмилателната система. Засегнатите могат да страдат от загуба на паметта или проблеми с говора. Регистрирани са още редица проблеми. Ако металът е освободен от промишлеността или други изкуствени източници, той може да се наслагва в околната среда в продължение на векове. Това означава, че намаляването на емисиите на живак ще има видим ефект върху околната среда едва след няколко години или дори десетилетия.

Ограничаването на изпускането на живак в околната среда може да донесе много ползи на природата като например повишаване на производителността, намаляване на бедността, сигурност и икономически растеж на страните, което от своя страна позволява тяхното устойчиво развитие.

Положителният резултат от срещата в Йордания ще изпрати силно послание към световните правителства, които в момента се подготвят за Второто събрание на ООН за околната среда, което ще се проведе през май. Връзката между околната среда и здравето е от решаващо значение за изпълнението  на Програмата за устойчиво развитие 2030.

Срещата ще се проведе този вторник.

Източник: UNEP

Върху материала работи: Нанси Борисова