10 години след убийството на Харири, Специалният трибунал за Ливан продължава дейността си

0
1191
02-29-2012specialtribunal
Снимка: STL

На 14 февруари се навършиха десет години от убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири и 21 други, които загубиха живота си на този ден. По този повод, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, отново изрази съболезнованията си на семействата на жертвите на този терористичен акт и потвърди ангажираността на организацията към страната и нейните хора.

„Вече десетилетие, посланието си остава, а именно, че безнаказаността няма да бъде толерирана“, заяви Бан Ки-Мун, като подчерта ангажираността на организацията, в подкрепа на работата на Специалния трибунал за Ливан, с продължаващата подкрепа и сътрудничеството на ливанското правителство.

Изявлението продължава с изтъкването за продължаващия дългогодишен ангажимент на ООН за народа на Ливан по този повод. „Тъй като Ливан е изправен пред нови предизвикателства, Организацията на обединените нации продължава да работи с правителството… Заедно с всички ливански партньори, за да подкрепи страната в нейните усилията за укрепване на стабилността и сигурността, в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност.“

Специален трибунал за Ливан, разположен в Хага, официално започва своята работа през 2009 г., и има за задача да води дела за лицата, обвинени в извършване на бомбардировките през 2005 г., в близост до хотел Свети Георги в центъра на Бейрут, при които загинаха 23 души, включително г-н Харири, а ранени бяха много други. Взривът е бил толкова силен, че е оставил кратер, с ширина най-малко 10 метра и два метра дълбочина на улицата, според Специалния трибунал.

След редица други убийства и бомбени атентати в Ливан, ливанското правителство поиска от ООН да създаде трибунал от „международен характер“. Съветът за сигурност на ООН уважава искането на 15 декември 2005 г. с резолюция 1644.

ООН и ливанското правителство подписаха споразумение за Специалния трибунал на 23 януари 2007 г. и Специалният трибунал е открит на 1 март 2009 г. в Лейдчендам, близо до Хага, Холандия. Специалният трибунал има офис и в Бейрут и работи като независима съдебна организация, а не е съд на ООН.

В началото на 2015 г. мандатът на Специалния трибунал бе удължен с три години.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова