Мали: ООН с разследване на насилствените демонстрации срещу миротворци в Гао

1
892
02-13-2015Gao_Mali
Снимка: MINUSMA

ООН назначи екип на високо равнище, за да проведе разследване на събитията от 27 януари, когато насилствена демонстрация срещу Мисията на ООН за стабилизиране на Мали (MINUSMA), която  доведе до смъртта и нараняването на протестиращите в северния град Гао.

Организацията на обединените нации получи уверения за пълна подкрепа, когато информирала правителството на Мали за разследването.

На 29 януари, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, обяви началото на разследването „за установяване на фактите около този трагичен инцидент“. В изявлението, той изрази съжаление, че инцидентите от 27 януари, по време на демонстрация пред базата на MINUSMA в Гао и заяви, че е опечален от насилието, което бе в основата на демонстрацията, както и от смъртта на най-малко трима демонстранти и ранените други.

В петък (13.02.), ООН обяви, че разследването ще се извършва от трима независими експерти: Бакре Вали Ндиаяе от Сенегал (ръководител на екипа), Ралф Заклин от Обединеното кралство и Марк Крокър от Съединените щати, всеки с богат международен опит.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.