Заместник-генерален секретар на ООН на среща с заместник-председателя на суданската партия Национален конгрес, в Ню Йорк

0
915
622357Ghandour_Sudan
UN Photo/Mark Garten

Ибрахим Гхандор, заместник-председател на суданската партия Национален конгрес (вдясно).

Заместник-генералният секретар на ООН, Ян Елиасон, се срещна с Ибрахим Гхандор, заместник-председател на суданската партия Национален конгрес, за да обсъдят националния диалог, поискан от президента на Судан Башир и продължаващите усилия за прекратяване на военните действия в Южен Кордофан и Сини Нил.

Двамата се срещнаха на 12 февруари, като г-н Елиасон, и на г-н Гхандоур, който служи като помощник на президента Башир, коментираха и положението в Дарфур, както и продължаващите дискусии по стратегия за прекратяване на съвместната операция на Африканския съюз и ООН в Дарфур (UNAMID).

Г-н Елиасон подчерта необходимостта да се прекратят сраженията в Южен Кордофан и Сини Нил, както и да се осигури достъп до хуманитарна помощ на нуждаещите се. Той също така подчерта значението на всеобхватен и прозрачен национален диалог, за постигането на траен мир и развитие в Судан.

Заместник-генералният секретар изрази загрижеността от продължаващите твърденията за масови изнасилвания в село Табит в Дарфур и призова правителството на Судан да позволи на UNAMID достъп за извършване на пълно разследване на инцидента.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова